Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Inspektoři odhalili v párcích z Polska čtyřicetkrát více sóji, než uváděl obal

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) narazili na vepřové párky značky Morliny daleko více sóji, než je uvedeno na obalu. Podle inspekce bylo u párků v balení 200g s označením data použitelnosti do 22. 10. 2020 od výrobce Animex Foods z Polska až čtyřicetkrát vyšší množství sóji, než je povoleno pro termín „může obsahovat sóju“, který stál na obalu potraviny.

Výrobce na obalu ve složení uvedl: „může obsahovat sóju“. Maximální uznatelná hodnota pro označení stopového množství sóji je 25 miligramů na kilogram (mg/kg). Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI  ale ve výrobku prokázal přítomnost sójové bílkoviny v množství mnohonásobně vyšším - konkrétně 939 mg/kg. „Zjištěné množství sóji v potravině nelze považovat za nezáměrnou křížovou kontaminaci," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Spotřebiteli tak byly poskytnuty zavádějící údaje ohledně složení potraviny a její nabídkou prodejce porušil Evropské Nařízení (ES) 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům," dodal mluvčí.

Inspekce tak doporučuje všem, kteří mohou mít uvedenou šarži vepřových párků doma například ve zmrazeném stavu, aby ji nekonzumovali, pokud trpí alergií nebo intolerancí na sóju.

„S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Potravinářská inspekce informaci předá do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS, což umožní došetření případu v zemi původu potraviny," uzavřel Kopřiva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SZPI

Štítky párky, Polsko, szpi, sója, párek, Státní potravinářská inspekce, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři odhalili v párcích z Polska čtyřicetkrát více sóji, než uváděl obal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.