Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Plzeňští radní za ANO odmítli karanténní místo pro bezdomovce na Doubravce

Karanténní místo pro bezdomovce, které už bylo připravené v prázdné budově bývalé školy a konzervatoře v městské části Doubravka se neotevře. Odmítli to radní města za ANO. Proti projektu se v minulých dnech postavilo v petici přes 1000 obyvatel čtvrtého městského obvodu.

Proti otevření karanténního místa hlasovali všichni čtyři radní za ANO. Vzhledem k tomu, že na jednání koaliční rady města bylo přítomno osm z devíti členů, návrh nakonec neprošel. Starosta čtvrtého obvodu je také z hnutí ANO.

Město v současné době nemá žádný náhradní objekt, ve kterém by zařízení mohlo vzniknout. Krajská hygienická stanice může kdykoliv v příštích dnech zřízení místa nařídit, zatím to ale neudělala. „Nevíme, jak to budeme dále řešit. Žádnou záložní variantu nemáme,“ uvedl vedoucí odboru bezpečnosti města Aleš Průša. O bývalé konzervatoři radní mohou jednat znovu. Pokud by jich hlasovalo všech devět, ANO by zřejmě prohrálo.

Technici už dříve prošli kulturní dům Peklo, který je podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) moc velký, bývalou vojenskou správu v Klatovské ulici 19, kde jsou špatné rozvody, i bývalé sídlo KSČ na Americké třídě, které je také nevhodné. "Potřebujeme rychle rozběhnout objekt, který lze vytápět, kde teče voda, svítí se tam a kde je zázemí, abychom tam vytvořili lůžka pro karanténu, případně izolaci, pokud by někdo byl nakažený," uvedl Martin Zrzavecký.

V budově bývalé konzervatoře v Masarykově ulici mělo být nanejvýš 16 lůžek pro bezdomovce, kterým by hygienici nařídili karanténu. Nakažené bezdomovce by do objektu přivezla policie bočním vjezdem do areálu, který se by se pak hned zamkl. Objekt byl podle radního zabezpečený tak, aby byli bezdomovci jen uvnitř a aby s nimi místní nepřišli do styku. Na pravidla měla dohlížet městská i státní policie, v noci strážník se psem.

"V žádném případě nejde o azylový dům nebo ubytovnu. Hygiena musí rozhodnout, aby tam byl člověk přepravený," řekl Zrzavecký. Podle slov radního Davida Šloufa (ODS) mají být v zařízení umístěni pouze ti lidé bez domova, kterým KHS nařídila karanténu nebo izolaci. Za umístění dotyčného do karantény zodpovídá Policie České republiky.

Vytvořením tohoto zařízení chce město chránit většinu před menšinou. „Je jistě lepší, když covid pozitivní osoba bez domova bude v karanténě či pod odborným dohledem a bezpečnostním dozorem, než aby svým volným pohybem na území města Plzně šířila nákazu nekontrolovaně dál mezi občany města. Takto budou pod odborným dohledem, stejně tak bude zajištěno i to, aby z objektu neodcházeli předtím, než budou mít karanténu ukončenou,“ konstatoval radní David Šlouf.  

Záměr města se nesetkal s kladným ohlasem u vedení obvodu, ale i u obyvatel městské části Doubravka. Na sociálních sítích se v diskusích vyrojila celá řada fám o připravovaném zařízení. Téměř 1000 obyvatel plzeňského čtvrtého obvodu podepsalo minulý týden petici proti zřízení karanténního místa pro lidi bez domova v městské části Doubravka.

„Zásadně odmítáme zřízení karanténního prostoru pro osoby bez domova v budově bývalé 6. ZŠ. K této historické budově mají občané obvodu citovou vazbu a váží si nedávno zrekonstruovaného parku v jejím okolí. Považují jej za své kulturní a společenské centrum," stojí v petici. Po skončení pandemie plánoval magistrát zařízení zavřít. V budoucnu objekt přestaví na novou radnici obvodu.

Případ obyvatelé Plzně bouřlivě komentují na sociálních sítích. Zatímco obyvatelé Doubravky se radují, že se zařízení pro bezdomovce zbavili, další obyvatelé města jim odpovídají v tom smyslu, že Černého Petra teď dostane někdo jiný. Předchozí protest a petici pak označují za zbabělost a malost. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky petice, karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, bývalá konzervatoř, rada města, ANO, bezdomovec, ANO 2011, Doubravka, městská část, Krajská hygienická stanice, Martin Zrzavecký, Plzeň, ČSSD, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští radní za ANO odmítli karanténní místo pro bezdomovce na Doubravce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.