Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rokycany opraví strop sokolovny, TJ Sokol na opravu neměl peníze

Rokycany opraví za deset až 15 milionů korun sokolovnu, jejíž strop je napadený dřevomorkou. Město budovu převzalo loni v dubnu do majetku od TJ Sokol, který na opravu neměl peníze. Oprava by umožnila začít sokolovnu používat nejpozději od září 2020, řekl dnes starosta Václav Kočí (Pro naše Rokycany).

Čtrnáctitisícovému městu citelně chybí sál pro pořádání kulturních a společenských akcí. "Je to největší sál ve městě (až pro 600 lidí). A určitě ho potřebujeme," uvedl místostarosta Jan Šašek (ODS). Jediný sál je nyní v restauraci Střelnice, kam se nevejdou větší akce. Bály a plesy se odehrávají v Žebráku a Plzni.

Město musí hlavně opravit strop nad hlavním sálem, který je napadený dřevomorkou a podle statika je nevyhovující. "Musí být zřejmě sejmut a nově vystavěn. To řekne projekt," uvedl Šašek. V následujících letech pak radnice může zvážit, jak připravit kompletní rekonstrukci. Město ještě nyní reviduje dva roky staré sondy, ale podle předběžných zpráv není dřevomorka ani ve stropech nad balkony a rozsah ve střeše není zásadní.

Vedení města diskutovalo v minulých měsících také o velké rekonstrukci za desítky až stovky milionů korun. Další možností bylo zbourání a výstavba nového objektu, což by podle Kočího stálo odhadem 300 milionů Kč. Dotace by byly problematické, ale město o nich jedná a shání je. "Půjdeme do zastupitelstva (24. června) s minimalistickou variantou, ale klidně se můžeme vrátit i k těm dvěma předchozím, které jsme řešili, tedy jít cestou architektonických soutěží," uvedl Šašek.

Město by zatím opravilo jen poškozené stropní a střešní konstrukce. Projekt na opravy vyjde na zhruba 150 tisíc korun. Podle starosty ukáže projekt rozsah prací a jejich přesnou cenu.

V sokolovně byla v říjnu 2016 uzavřena historická část - hlavní sál a přilehlé salonky. Funguje přístavba, tedy restaurace, šatny, kanceláře i menší sousední objekt s tělocvičnou. Budova na hlavní ulici z Plzně na Prahu není památkově chráněná.

Autoři | Foto TJ Sokol

Štítky ČR, správa, stavby, kondice, Sokol, Rokycany, AUDIO, FOTO, oprava, Česká obec sokolská, Václav Kočí, Jan Šašek, projekt, ODS, Plzeň, Žebrák, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany opraví strop sokolovny, TJ Sokol na opravu neměl peníze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.