Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Běžíme za všechny, kteří to nevzdali: Tak zní motto Běhu pro Paměť národa

Už příští sobotu se v Plzni uskuteční benefiční Běh pro Paměť národa. Touto akcí chtějí pořadatelé symbolicky věnovat poctu novodobým hrdinům. Pátý ročník se v září a v říjnu uskuteční na 12 místech v Česku. Na trať se mohou vydat zkušení běžci i amatéři, připraveny jsou tři trasy.

Jako v předchozích ročnících i letos bude na výběr desetikilometrová, pětikilometrová a kilometrová trasa v okolí Ranče Šídlovák. Připraveny budou i krátké závody pro děti.

Každý účastník Běhu pro Paměť národa může i letos svůj běh symbolicky někomu věnovat. Je už jen na něm, zda poběží za babičku Irenu, která přežila holokaust, strejdu Oldu, který byl politickým vězněm, dědu Mirka, který byl v legiích, nebo třeba za Miladu Horákovou, letce RAF, odbojáře či zavřené novináře. Výtěžek z akce umožní natočit a uchovat další příběhy pamětníků.

„Náš běh je spíše symbolický, ale váš dar, který věnujete formou startovného, je pro nás opravdovou pomocí. Přispějete na rozšíření sbírky Paměť národa, která připomíná, jak hrozné je žít v době nesvobody ve všech oblastech života, a ukazuje hrdinství mnohých, kteří se postavili bezpráví a útlaku. Zatímco nám jde v běhu „jen“ o výsledný čas, pamětníkům šlo o život, čest a svobodu,“ říká Mikuláš Kroupa, zakladatel Paměti národa.

Minulého ročníku se účastnilo přes 2 700 lidí a podařilo se vybrat 872 tisíc korun. Přesné trasy a registraci na běh najdou nájemci na webových stránkách behpropametnaroda.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto behpropametnaroda.cz

Štítky Běh pro Paměť národa, akce, Plzeň, benefiční akce, pamětníci, historie, Paměť národa, Česko, holokaust, Royal Air Force, Milada Horáková, Mikuláš Kroupa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běžíme za všechny, kteří to nevzdali: Tak zní motto Běhu pro Paměť národa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.