Minipivovary zažily v minulých letech velký boom. Některým z nich se daří velmi dobře, jiní takzvaně skomírají. Sokolovský Permon patří do první skupiny a jeho majitelé dokonce přiznávají, že je nedávná koronakrize lehce posílila. Jak konkrétně, prozradil ředitel Permonu, Michal Sás v následujícím rozhovoru.
Kde a kdy vznikl nápad otevřít pivovar Permon?
Původní minipivovar jsme založili v roce 2006 u táty v garáži v rodné vísce Lomnici nedaleko Sokolova.
Kdo byl iniciátorem podnikatelského záměru a jak těžké, bylo sehnat technologii a kdo vymyslel, nebo dodal recepturu?
Hlavním iniciátorem byl samozřejmě otec Ladislav Sás, kterému se myšlenka na pivovar zrodila ještě před rokem 2006, pak vše nabralo rychlý spád. Technologii nám dodal Josef Krýsl, majitel pivovaru Joe's garage beer. Sehnat technologii na výrobu piva v takovém malém množství byl v roce 2006 docela „tvrdý oříšek“, ale díky Pepovi jsme to zvládli. Recepturu na první piva vyvíjel náš sládek Jan Rada. Jinak se výroba piva Permon snaží trvale navázat na tradici pivovarnictví na Sokolovsku.
Čím je pivo Permon zvláštní a proč by ho lidé měli minimálně ochutnat?
Tak samozřejmě to jsou suroviny, láska k řemeslu, poctivý výrobní proces, široký sortiment, zkušenosti v oblasti řemeslných pivovarů a dodržování těchto pravidel je dnes spíš zvláštnost, než standard. Naše pivo Permon je vyráběno proslulou českou technologií.
Jak moc vás zasáhla pandemie koronaviru a jak vidíte svoji budoucnost?
Co se týče výkonu, jsme byli přibližně na 80% výroby. Překvapivě musím říct, že nás koronakrize lehce posílila, ukázala nám, že když je zle musí se člověk víc snažit a ne lomit rukama. Spustili jsme třeba e-shop, který jsme několik let oddalovali a další věci, na které nebylo až tolik času. Budoucnost nás, i celkově řemeslných pivovarů, vidím osobně velice pozitivně. Mluvím tedy o pivovarech, které svůj obor dělají rádi a snaží se kvalitu svých piv stále zlepšovat. Protože vždycky je co zlepšovat a u piva to platí dvojnásob.
Řada menších pivovarů začala před nedávnem spolupracovat s Budějovickým Budvarem. V čem tato spolupráce spočívá a co vám přináší?
Spolupráce s Budvarem spočívá hlavně v odběru našeho sudového piva, konkrétně 4 druhů našich piv do hospod a restaurací, které s Budvarem spolupracují. Další úžasná spolupráce je na hudebních festivalech, kam naše pivo Budvar pravidelně bere a kde se spousty piva vyčepuje. Na tyto festivaly bychom se vlastními prostředky nikdy nedostali. V neposlední řadě je to spolupráce na lidské úrovni, je to skvělý tým a velice rádi se s lidmi z Budvaru scházíme na různých akcích a to nejen pivních.
Na závěr bych se vás zeptal na nějaké novinky případně plány do budoucna.
Za zajímavost se dá určitě považovat fakt, že od ledna plníme pivo nově i do plechovek a vidíme v plechovkách obrovskou budoucnost.
Pátek, 14. srpna 2020, 16:42
Je tomu přesně deset let od chvíle, kdy koupil inženýr Josef Paulík historickou budovu bývalého pivovaru ve Slaném. Krásnému renesančnímu domu s gotickými sklepy se rozhodl vrátit jí původní účel. A bylo to nejlepší rozhodnutí jeho života....
Pátek, 7. srpna 2020, 14:30
Skoro třicetiletou tradicí se může pochlubit zvíkovský pivovar, který je jedním z nejstarších českých minipivovarů. O chod vyhlášené restaurace se k potěšení zákazníků stará početná skupina lidí, ale o provoz pivovaru jen sládek Vladimír Ličman. K...
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.