Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plzeňský kraj dá 700 mil. do modernizace dvou sociálních zařízení

Plzeňský kraj investuje v příštích třech letech zhruba 700 milionů korun do přístaveb a modernizací svých sociálních zařízení v Kralovicích a v Liblíně na severu Plzeňska. U Domu sociální péče Kralovice pracuje na projektu a Domov sociálních služeb Liblín je ve fázi studie, řekl hejtmanův náměstek pro sociální věci Zdeněk Honz (ČSSD). V obou zařízeních vzniknou maximálně dvoulůžkové pokoje a kvalitnější zázemí pro zaměstnance. Kraj na stavbu použije úvěr, který má od loňska dohodnutý, ale zatím ho nečerpal. Z vlastních peněz bude dávat tak 100 milionů Kč ročně.

Nejdál je kraj v Kralovicích, kde provede kompletní rekonstrukci domova za téměř 300 milionů Kč. V první fázi přistaví třípodlažní pavilon D se 48 lůžky, poté opraví staré části. "Tam se začne letos," uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Hotovo by mohlo být za dva až tři roky. Teď se pracuje na projektu, poté se bude soutěžit dodavatel. Kraj tam navýší kapacitu lůžek ze současných 90 na 123 včetně speciálních pro klienty s Alzheimerovou chorobou a demencí, které tam dnes chybí.

"Ale hlavně, lidé už nebudou na vícelůžkových pokojích (dnes jsou tam i pětilůžkové). Náš trend je, že v nejbližší době nechceme mít více než dva klienty na pokoji," uvedl hejtman.

V Liblíně, který je zatím ve fázi studie, by měla zůstat stejná kapacita jako nyní, tedy 150 lůžek pro lidi se zdravotním postižením, se zvláštním režimem a pro seniory. Odstraní se ale nevyhovující finské domky s 35 lůžky, které nahradí přístavba jednoho křídla zámku. "Druhé křídlo by pak sloužilo k rozvolnění pokojů, aby tam byly maximálně dvoulůžkové," uvedl Honz. Dnes jsou tam šesti i sedmilůžkové pokoje. Přestavba bude náročnější než u Kralovic, protože zámek se musí vnitřně rozčlenit. Náklady jsou odhadnuté na 420 milionů Kč.

"Rada se seznámila se studií, kterou dělal architekt Jan Soukup. Teď se začne zpracovávat projekt," uvedl hejtman. Zámek zůstane zachovaný a z jeho čela se udělají dvě přístavby. Pro klienty zůstane podle hejtmana zachovaný i park. Modernizace Liblína se připravuje deset let, napadali ji památkáři a sousedé.

Podle hejtmana obě rekonstrukce výrazně zvýší komfort klientů. Kraj je zaplatí ze svého. "Počítáme s úvěrem. Financování rozložíme tak, že bychom do těchto rekonstrukcí dávali třeba každý rok z vlastních peněz zhruba 100 milionů korun," dodal.

Autoři | Foto dspkralovice.cz

Štítky ČR, stavby, sociální, Plzeňský, Plzeňský kraj, Kralovice, Liblín, projekt, Zdeněk Honz, ČSSD, Josef Bernard, Jan Soukup

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá 700 mil. do modernizace dvou sociálních zařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.