Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj zavedl registraci zájemců o sociální služby na webu

Plzeňský kraj zavedl registraci zájemců o pobytové sociální služby přes webový portál kraje. Umožní to odstranit duplicitní žádosti a lépe mapovat zájem o konkrétní sociální zařízení. Prostřednictvím portálu se budou moci přihlašovat všichni, kteří budou chtít umístit do domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a do zařízení pro lidi se zdravotním postižením. Kraj je má nyní na 15 místech. Dosud mohl člověk žádat o umístění třeba v pěti různých domovech, řekl náměstek hejtmana pro sociální věci Zdeněk Honz (ČSSD).

"Kdysi jsme byli oprávněně kritizováni, že jsme měli duplicitní žádosti a vlastně nikdo nevěděl, kolik jich přesně je. Portál už funguje," uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD). Klient, který se tam přihlásí, dostane jedinečné číslo, a domovy tak mohou snadno sledovat, pokud by měl žádosti ve více ústavech. Tím se podle Bernarda výrazně zmenší počet dosavadních žádostí. Stává se, že se někde uvolní místo a je problém na toto místo někoho najít. "Z toho je vidět, že někteří lidé si na další domovy dávají žádosti jen pro forma," uvedl Bernard. Přetlak podle něj může být místní, například často v Kdyni, ale kraj by mohl klienta umístit jinam. Bude se však snažit, aby senioři byli co nejblíže bydlišti.

"Přesně se ukáže, kdo má podáno více žádostí, a zároveň potřebnost případných dalších zařízení a lůžek," uvedl Honz. Podle něj už je dnes na portálu asi 250 žadatelů. Teď je tam zadávají domovy. "Během několika měsíců by tam měl spadnout každý žadatel. Tím se aktuálně ukáže, jaký zájem o tu kterou pobytovou službu je," dodal.

Plzeňský kraj se zhruba 2200 lůžky je podle hejtmana poskytovatelem asi poloviny sociálních lůžkových kapacit v regionu. Podle Honze bylo dosud evidováno mírně více žádostí, tak 2300 až 2400. Podobný portál spouští také Jihomoravský kraj, dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, internet, Plzeňský, Plzeňský kraj, domov, Zdeněk Honz, ČSSD, Josef Bernard, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj zavedl registraci zájemců o sociální služby na webu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.