Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bojovala o život, přišla o zrak a přesto pomáhá druhým, taková je držitelka Ceny Olgy Havlové

Cenu Olgy Havlové za rok 2020 získala v červnu za osvětovou činnost a pomoc lidem s popáleninami Martina Půtová z Plzně. Osud se s Martinou rozhodně nemazlil. Krásná žena na konci roku 2013 utrpěla popáleninový úraz chemikálií, při kterém měla zasažený obličej, ruce a nohy. Zároveň přišla i o zrak. Statečnou ženu teď přijal na radnici primátor Plzně Martin Baxa (ODS), aby jí osobně pogratuloval k získání ceny a poděkoval za její práci.

Burn Fighters:

Projekt založily v roce 2018 Martina Půtová a Simona Riedlová, která utrpěla popáleniny, když vylezla na vagon odstavený ve vlakovém depu. Dvojici doplnila Karolína Dolečková, jež utrpěla popáleniny třetího stupně na třetině těla při dopravní nehodě.

Na projektu spolupracují válečná fotografka Jarmila Štuková a producentka a castingová režisérka Maja Hamplová.

Spolupracují s předními českými lékaři zaměřujícími se na popáleniny, především pak s Robertem Zajíčkem, přednostou Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Spolu s vrchní sestrou dané kliniky Lenkou Šetelíkovou a dalšími kolegy založil z.s. Bolíto, který se věnuje dětem po prodělaném popáleninovém úrazu.

Strašlivé zranění Martině způsobil její bývalý přítel a soud ho za to poslal na 23 let do vězení. Mezitím ale mladá žena bojovala o svůj život. V nemocnicích trávila měsíce, kdy absolvovala řadu operací a transplantací. Její léčba trvala téměř tři roky. Navzdory svému osudu se rozhodla pomáhat druhým lidem. V roce 2018 založila platformu Burn Fighters, jež nabízí pomoc a podporu lidem po úrazech popálením. V té době se zapojila také do projektu Návštěvy potmě, který propojuje nevidomé s osamělými seniory. Letos za své aktivity obdržela Cenu Olgy Havlové 2020.

Primátor města Plzně Martin Baxa pogratuloval Martině Půtové k získání Ceny Olgy Havlové, jejímž cílem je upozornit na život lidí se zdravotním postižením, kteří se vyrovnali se svým handicapem a pomáhají druhým. Společně především řešili možnosti preventivních programů o popáleninách na plzeňských základních školách, které připravuje Burn Fighters. „Obdivuji vaši sílu, vůli a odvahu po prožitém úrazu i to, že pomáháte dalším lidem, kteří mají podobný osud. Cením si, že i po své těžké životní zkušenosti preventivně působíte na žáky našich škol,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Důvod, proč jsem se rozhodla založit společně se Simonou Riedlovou Burn Fighters byl takový, že jsem si neměla s kým popovídat o tom, co se mi stalo s člověkem, který zažil něco podobného, o tom, jak se starat o popáleniny, jak náročnou léčbou člověk musí projít a co ho čeká. V Čechách nic takového nebylo, proto jsem se rozhodla, že svoje zkušenosti a rady s následnou péči po propuštění z nemocnice budu sdílet s lidmi, které potká podobné neštěstí,“ vysvětlila Martina Půtová, co ji vedlo k založení jejího projektu.  

„Při Klinice popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, kde jsem se léčila, funguje nezisková organizace Bolíto, která pomáhá dětem po těžkých popáleninových úrazech. To samé jsme chtěli i pro dospělé. Chceme lidem, jimž se stane něco podobného, říci, že náš život úrazem nekončí a pomoci jim jít dál,“ konstatovala Martina Půtová.

Na webových stránkách Burn Fighters https://www.burnfighters.com/  zveřejňují obě ženy své příběhy, rady, jak se starat o popáleniny, či rozhovory s lékaři, kteří se dané problematice věnují. Za sebou mají i organizaci prvního srazu popálených. V následujících měsících a letech se chce Martina Půtová s kolegyní především zaměřit na osvětu a prevenci na základních a středních školách.

Cílem platformy je například varovat žáky, jak jedno špatné rozhodnutí, například fotka na vagónu jen pro vidinu uznání na sociálních sítí, může ovlivnit celý jejich život. Díky realizované kampani „Jedna blbá fotka“ se podařilo snížit v České republice počet dětí a mladistvých, kteří utrpí popáleniny způsobené přelézáním vagonů. Tato „zábava“ ovšem mnohdy končí i smrtí.

„Mezinárodní den boje proti popáleninám připadá na 8. října a jeho cílem je připomenout, jak je důležitá prevence proti popáleninám a jiným obdobným úrazům,“ dodává Martina Půtová.

Ohodnoť článek

Foto Adriana Jarošová / Nadace Olgy Havlové

Štítky Cena Olgy Havlové, Martina Půtová, popáleniny, osvětová činnost, primátor Martin Baxa, Burn Fighters, popálenina, Plzeň, Martin Baxa, primátor, projekt, ODS, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Jarmila Štuková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bojovala o život, přišla o zrak a přesto pomáhá druhým, taková je držitelka Ceny Olgy Havlové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.