Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Johnová: Praha nebude rušit domov ve Zvíkovci, zmodernizuje péči

Vedení Prahy nebude rušit Domov Zvíkovecká kytička ve Zvíkovci na Rokycansku v Plzeňském kraji určený pro mentálně i zdravotně postižená děvčata a ženy. Obyvatelky domu nebude nikam stěhovat. Změní se pouze způsob péče o pacienty, která bude modernizována. Novinářům to dnes v rozhovoru řekla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). Vedení městyse Zvíkovec včetně starosty Petra Uhera tento týden uvedlo, že pražský magistrát, který zařízení zřizuje a vlastní, chystá přesun klientek do Prahy. To Johnová popírá. Ve Zvíkovci žije 64 chovanek.

"V životě by mě nenapadlo někoho násilím někam přesidlovat. Já tohle naprosto a zcela vylučuji, prostě to není pravda. Já jsem nikdy neřekla, co s tím zařízením bude Praha dělat. Co jsem naopak řekla, že musíme vždy počkat na vůli a preferenci lidí, kteří tam žijí. K tomu nás zavazuje úmluva o právech osob se zdravotním postižením. A já tohle striktně dodržuji," řekla Johnová.

Uher sepsal otevřený dopis, který poslal mimo jiné vedení Plzeňského kraje. Uvedl, že ho napsal poté, co do Kytičky přijela radní Johnová, která podle něj podobná mimopražská zařízení označila za dědictví komunismu, klientky by se prý měly stěhovat do Prahy a hlavní město objekty prodat.

Johnová starostova slova popřela. Komunita ve Zvíkovci je podle ní s místem srostlá a vedení Prahy nechce vazby zpřetrhat a naopak chce služby rozvíjet a modernizovat. "V tom zařízení je potřeba zavést moderní metody sociální práce. Zavést systém funkční komunikace s klienty, kteří tam žijí, dělat individualizované plány péče zaměřené na člověka, které budou vycházet z toho, co se zjistí z jejich vůle a preferencí. Umožnit jim například, aby pracovaly," řekla Johnová.

Zařízení dostalo za úkol od Prahy vyhodnotit míru potřebné podpory a zjistit vůli obyvatelek. "Důležité je zjistit, co lidé chtějí, a podle toho přizpůsobit služby. Tady jsme nastavili služby a tomu přizpůsobujeme lidi. Já přišla s obrácenou myšlenkou a pro některé lidi je to asi překvapivé. Cokoliv se tam bude odehrávat, se bude odvíjet od představy a požadavků lidí," řekla Johnová.

Domov funguje ve Zvíkovci od 60. let minulého století a po roce 1989 se zde postavily nové budovy. V zařízení pracuje 20 lidí ze Zvíkovce a asi stejný počet z okolí. V obci s 204 obyvateli je to největší zaměstnavatel.

Autoři | Foto Domov Zvíkovecká kytička

Štítky ČR, správa, zdraví, sociální, Plzeňský, Praha, Milena Johnová, Zvíkovec, domov, Petr Uher, Plzeňský kraj, Praha sobě, Pražský magistrát, okres Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Johnová: Praha nebude rušit domov ve Zvíkovci, zmodernizuje péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.