Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šimpanzí slečna Caila roste jako z vody, už oslavila půl roku

Byla to hned dvojitá radost. První letošní mládě a navíc šimpanz. Jejich odchov je pro zahrady velmi náročný a vzácný. A tak není divu, že si ošetřovatelé půlroční mládě hned zamilovali a s radostí ho rozmazlují.

„Novoročnímu mláděti šimpanze učenlivého je právě šest měsíců. Aktuálně má osm prořezaných zubů a zkouší ochutnávat pevnou stravu,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Pro mládě jsou stále v první řadě hry, nejvíce dovádí s matkou Zedonjou a tetou Zizwou. Už se dokonce staví na zadní končetiny a daří se jí dělat první krůčky. Čím víc mládě roste, tím nabývá i na odvaze a od matky se na chvilku vzdaluje při průzkumech ve výběhu. Na matce ale bude mladá opička závislá ještě pět let.

,,Caila se už naučila základní sociální návyky ve skupině a umí se dorozumět šimpanzí řeči. Posledních pár týdnů se na péči o ni podílí i její teta Zizwa, která Cailu hýčká stejně jako její matka. U šimpanzů tomu říkáme tetičkovské chování,“ prozradila před časem ošetřovatelka primátů Monika Nováková.

Caila je na světě půl roku a i to si zaslouží menší oslavu. Od ošetřovatelů dostali šimpanzi sváteční snídani – zeleninu v krabicích, taškách, pohankovou kaši a med. Tlupa v plzeňské zii je momentálně šestičlenná, tvoří ji samec Bask a samice Brigitta, Maria, Zizwa, Zedonja a malá Caila.

V Plzni jsou šimpanzi chováni od roku 1964. Úspěšný odchov se podařil u samice Bamii, která se zde narodila v roce 2003. Nyní žije ve Francii a sama je již matkou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, šimpanz, mládě, Caila, Martin Vobruba, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanzí slečna Caila roste jako z vody, už oslavila půl roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.