Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zacvičte si a zachraňte planetu! Digitální hřiště nabízí zábavu pro děti i dospělé

Jestli hledáte výstavu, na kterou pojem interaktivní opravdu pasuje, bude to digitální hřiště. To vyrostlo v plzeňském DEPPO2015 a je tak náhradou za zrušený festival Blik Blik. Na celkem 14 exponátech budou moci děti i jejich doprovod vyzkoušet malování světlem nebo zachránit planetu před mimozemskou invazí.

Digitální hřiště se otevře veřejnosti ve čtvrtek 2. července. Podle pořadatelů sem vpustí vždy skupinky po maximálně padesáti lidech. To by mělo zamezit, aby se u jednotlivých zastávek netvořily fronty. Těm jsme se my vyhnuli a hřiště tak v klidu otestovali.

Ideální prostředí

Zatemněná autobusové hala poskytuje v současných vedrech příjemný chládek i dostatek tmy, aby instalace mohly vyniknout. Hned u vchodu příchozí pozdraví digitální psí obranář ve své analogové boudě. Hned vzápětí je tu rozcvička u laserové prolézačky. Kdo jí zdolá, tomu se otevře  celá hala plná her.

„Najdete tu celkem 14 instalací od sedmi autorů. Některé jsou digitální, audiovizuální nebo světelné. Všechny jsou hravé. Jsou postaveny na základě snímání pohybu, zvuku, interakce s návštěvníkem. Je to rozdíl oproti Blik Bliku jako takovému, který je v ulicích města. Letošní rok nám dal příležitost k tomu, abychom tuhle expozici vůbec postavili,“ tak popisuje projekt programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán.

Na hřišti se podíleli domácí i zahraniční autoři. Jako například tvůrci z INITI Playgroud, kteří zde instalovali dvanáctimetrovou projekční plochu. Díky ní se do hry o záchranu planety může zapojit až sto hráčů. Princip je jednoduchý, stačí se míčkem trefit do mimozemského nájezdníka.

Něco možná znáte něco je novinka

„Zhruba polovina jsou exponáty které byly k vidění v jiné podobě, například Back to The Moon byl videomapping a my ho tu máme upravený jako hru v kokpitu lodi,“ dodává Štěpán.

Hudebně zdatnější mohou pomocí hry na piano stvořit audiovizuální obraz. Čím více tónů, tím více barev. Do ruky se nám dostal i světelný meč, kterým jsme mohli máchat před projekční plochou jako se štětcem. Pomocí termovize také můžete rozezpívat jednu ze soch.

Výstava v autobusové hale potrvá až do 23. srpna. Více informací o vstupenkách najdete na webových stránkách DEPO2015.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky DEPO2015, program, akce, léto, Blik Blik, Digitální hřiště, výstava, Jan Štěpán, zábava, exponát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zacvičte si a zachraňte planetu! Digitální hřiště nabízí zábavu pro děti i dospělé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.