Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Před 110 lety se začala psát historie plzeňské aviatiky, tu připomene výstava na radnici

Je to už více jak sto let, kdy se na nebi v Malesicích vznášel Francouz Jullerot. K dnešnímu letadlu měl jeho stroj sice daleko, přesto se přelet z května roku 1910 dá považovat za začátek létání v Plzni. Historií aviatiky teď zájemce provede výstava v mázhausu plzeňské radnice. Ta i připomene jak je s létáním spjata například Západočeská univerzita.

Kdo v květnu roku 1910 zavítal na dostihové závodiště v Malesicích, ten byl svědkem historického milníku. Francouzský pilot tu užaslým divákům předvedl vůbec první leteckou show v našich dějinách.

Plzeňské letecké nadšence povzbudili zahraniční průkopníci letectví. V letech 1891 až 1896 uskutečnil Otto Lilienthal asi 2000 krátkých letů na kluzácích. Svým výzkumem křídel inspiroval bratry Wrighty. 17. 12. 1903 letěl Orville Wright 12 vteřin na motorovém letadle, 25. 7. 1909 přelétl Louis Blériot Lamanšský kanál. 19. 3. 1910 se v Plzni ustavilo České aviatické družstvo, které uspořádalo 26. 5. 1910 v Malesicích první veřejný vzlet v Českém království. Letěl francouz Jullerot s letadlem Farman. V říjnu 1910 byl hangár z Malesic přestěhován na Bory, kde vzniká nové letiště, na kterém provedl Jan Čermák první lety 27. 11. 1910,“ popisuje začátky letectví v Plzni za letkovský aeroklub Miroslav Neumann.

V září 1919 vznikl v Plzni Západočeský aviatický klub, později znám jako Západočeský aeroklub Plzeň.  Ten se postupně rozvíjel, rozmach klubu zastavila okupace Německem roce 1939. Nacisté ukradli majetek aeroklubu a Čechům zakázali létat. „73 plzeňských letců odešlo do zahraničí, kde se zapojili do boje za osvobození, 40 z nich bylo členy aeroklubu,“ vypráví Neumann s tím, že ve válce padlo 24 plzeňských letců a 13 dalších popravili okupanti za domácí odboj.

Výstava připomene i bývalé letiště na Borských polích, na jehož místě dnes stojí kampus Západočeské univerzity. Nedaleko rektorátu mohou lidé nalézt památník připomínající letce, kteří se během druhé světové války zapojili do bojů v řadách RAF. Ve vestibulu Fakulty elektrotechnické je i umístěna stálá výstava věnována brigádnímu generálovi Miroslavu Štanderovi.

Výstava mapující vývoj od prvopočátků letectví až do současnosti je v mázhausu plzeňské radnice k vidění do 10. července. Kulaté výročí si chtějí připomenout i v Letkově na dni otevřených dveří, ten je plánován na 12. září.

FOTO: Letiště u Plzně si připomnělo první leteckou show v Českém království, konala se před 110 lety

Byla to první letecká show v Českém království! Na louce v Malesicích se 26. května 1910 vznesl do vzduchu francouzský pilot Henri Jullerot na svém létajícím stroji Farman. Ukázka sice trvala pár minut, přesto první letecký den se zájmem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv AK Letkov

Štítky výstava, letectví, Plzeň, Letkov, ZČU, radnice, Malesice, Západočeská univerzita v Plzni, Orville Wright, historie, druhá světová válka, Otto Lilienthal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 110 lety se začala psát historie plzeňské aviatiky, tu připomene výstava na radnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.