Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TOP 09 a ODS uctily památku Milady Horákové a Heliodora Píky u jejich pomníků v Plzni

Památku Milady Horákové, od jejíž smrti letos uplyne 70 let a Heliodora Píky, od jehož popravy uplynulo v neděli 71 let uctili společně v Plzni zástupci TOP 09 a ODS. Politici a podporovatelé obou stran se společně sešli nejprve u pomníku Milady Horákové před 21. základní školou v Plzni, který jí věnovali v roce 2015 žáci této školy.

„Před 70. lety 27. června 1950 byla ve vykonstruovaném procesu popravena Milada Horáková. Je třeba si neustále připomínat a odsoudit praktiky komunistické zvůle, kdy zinscenované procesy posloužily nejen k likvidaci politických odpůrců, ale i k zastrašení široké veřejnosti a potlačení jakéhokoliv projevu názoru, který byl v rozporu s jejich ideologií,“ řekla u památníku věnovanému Miladě Horákové krajská místopředsedkyně TOP 09 Ilona Jehličková.

Poté se všichni společně přesunuli na náměstí Generála Píky, aby také zde položili květiny k pomníku této osobnosti. Tento týden si totiž také připomínáme ještě jedno tragické výročí, které je navíc smutně spojeno s Plzní. Před 71 lety po šesté hodině ranní byl ve věznici na Borech popraven generál Heliodor Píka, jednalo se o politickou vraždou tehdejšího komunistického režimu.

„Heliodor Píka se necítil jako oběť a nikdy nezradil hodnoty, za které vždy bojoval. Bránil demokracii a svobodu proti totalitním režimům. Sešli jsme se dnes, abychom si nejen jeho odkaz, ale všechny zavražděné komunistickou mocí připomněli a dali najevo, že nám není lhostejná skutečnost, že jsou komunisté opět jednou z významných sil, ovlivňujících současnou politiku naší země,“ dodala Ilona Jehličková.

JUDr. Milada Horáková (1901–1950), česká právnička, politička, aktivní obhájkyně ženských práv, byla odsouzena ve vykonstruovaném politickém procesu a 27. června 1950 popravena na dvoře pankrácké věznice v Praze. Kvůli své neústupnosti během soudního procesu se stala později symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany.

Její poslední slova před popravou zněla: „Padám, padám, tento boj jsem prohrála, odcházím čestně. Miluji tuto zem, miluji tento lid, budujte mu blahobyt. Odcházím bez nenávisti k vám. Přeji vám to, přeji vám to...“     

Plzeňský pomník věnovaný Miladě Horákové vznikl v rámci projektu Předškolí, ve školním roce 2014–2015. Na vzniku pamětního místa se podíleli žáci plzeňské 21. základní školy ve školním keramickém kroužku a tvoří jej desky s úryvky posledních dopisů Milady Horákové z vězení, které byly rodině předány až v roce 1990. 

Generál Heliodor Píka (1897–1949), legionář a velitel československé vojenské mise v Sovětském svazu byl popraven po vykonstruovaném soudním procesu 21. června 1949 v šest hodin a osm minut na dvoře plzeňské věznice na Borech. V posledním dopisu před popravou napsal: „Jsem přesvědčen, že nejde o justiční omyl, vždyť je to tak průhledné – že jde o politickou vraždu … Není ve mně zloby, nenávisti ani pomstychtivosti … studí mne však hořká lítost nad tím, že zmizela spravedlnost, pravda – snad jen dočasně – a šíří se nenávist, mstivost, zmizel smysl pro snášenlivost, pro svobodu myšlení a projevu.“

Pomník Heliodoru Píkovi, jehož autorem je akad. sochař Karel Němec, tvoří bronzový reliéfní portrét na žulovém kvádru. Byl odhalen 20. června 1993 z iniciativy Konfederace politických vězňů na náměstí, jež nese jeho jméno, před domem č. 9.

Ohodnoť článek

Foto Eva Šafránková

Štítky Milada Horáková, Heliodor Píka, uctění památky, pomník, pietní akt, Plzeň, TOP 09, ODS, poprava, Karel Němec, Konfederace politických vězňů České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 a ODS uctily památku Milady Horákové a Heliodora Píky u jejich pomníků v Plzni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.