Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Koronavirus úřadoval, míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji vzrostla na 3,2 procenta

Lidí bez práce na území Plzeňského kraje v květnu mírně přibylo. Podíl nezaměstnaných osob v regionu činil na konci května 3,2 procenta a svůj podíl na tom nese i koronavirová pandemie. Ve srovnání s předchozím měsícem tak vzrostla míra nezaměstnanosti o dvě desetiny procentního bodu. Počet volných pracovních míst klesl na 30 563.  

V porovnání s ostatními kraji je plzeňský region na osmé příčce v žebříčku krajů s nejnižší nezaměstnaností. Ještě před nedávnem nebyl nikdy Plzeňský kraj horší než na třetím místě. V minulých letech naopak žebříček mnohokrát vedl.

Ke 31. květnu bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 13 142 uchazečů o zaměstnání, což je o 807 více, než na konci dubna. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 12 133 dosažitelných uchazečů o práci. O aktuálních číslech informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V květnu jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 2123 uchazečů o zaměstnání, což je o 751 osob méně, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1316 uchazečů, tedy o 36 méně než v dubnu. Do nového zaměstnání v květnu nastoupilo 1118 osob, to je o 101 více, než v předchozím měsíci. Bez umístění jsme vyřadili 198 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu květnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6553 žen, což představuje přesně 49,9 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 1906 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 14,5 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v květnu celkem 5447 uchazečů o zaměstnání, tedy 41,4 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti vykázaly v květnu okresy Plzeň jih (2,3 procenta), Klatovy (2,9), Plzeň sever (3,0) a Domažlice (3,2). Plzeň město má 3,6, Rokycany (3,3) a nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,8 procenta má tradičně okres Tachov,“ řekl Moravec.

Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj se umístil v rámci krajů na 8. místě. Žebříčku vévodí tentokrát Pardubický kraj s mírou nezaměstnanosti 2,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 5,3 procenta vykázal opět Moravskoslezský kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR je 3,6 procenta.

K poslednímu květnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 30 563 volných pracovních míst, což je o 4338 méně, než v minulém měsíci. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 708 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 7871.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky nezaměstnanost, úřad práce, míra nezaměstnanosti, statistika, Plzeňský kraj, pracovní místo, povolání, Úřad práce České republiky, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus úřadoval, míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji vzrostla na 3,2 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.