Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnešek patří těm nejmenším. Den dětí se slaví skoro už 100 let

První červnový den patří dětem. Už skoro sto let totiž slavíme Mezinárodní den dětí. U jeho příležitosti jsou připravovány různé společenské a sportovní akce. Den dětí má upozornit světovou veřejnost na práva a potřeby dětí.

První podnět k založení dne, který by oslavoval děti, vznikl v Turecku při založení Národního shromáždění 23. dubna 1920 během Turecké války za nezávislost. Tehdejší ochránce národních práv Mustafa Kemal prohlásil, že důležitou součástí k budování nového státu jsou děti. Proto ustanovil 23. duben jako Den dětí, který obyvatelé Turecka slaví dodnes a je státem uznávaným svátkem.

Slaví se snad v každé obci 

Vyhlášení dne dětí, který by se slavil po celém světě, bylo poprvé doporučováno v roce 1925 na Světové konferenci pro blaho dětí. Den dětí však nebyl vyhlášen. Tato konference se konala 1. června 1925. Ve stejný den se v San Franciscu konal festival Dračích lodí, na jejichž oslavu čínský generální konzul shromáždil mnoho čínských sirotků, aby poukázal na to, že by se společnost měla více zabývat blahem dětí. Tyto dvě významné události, které se staly ve stejný den, určily datum oslav Dne dětí, který byl ale oficiálně vyhlášen později.

V České republice je tento den hodně oblíbený a snad v každém městě a obci lze najít nějakou formu veřejné oslavy. Ta většinou probíhá v rámci dne plného her a soutěží, který organizuje třeba místní dům dětí a mládeže nebo jiná organizace města. Oslava také často probíhá i v jiné dny než 1. června, v některých městech se tak Den dětí slaví už poslední květnový víkend, nebo naopak až druhý víkend v červnu. V letošním roce musela být vzhledem ke koronavirové epidemii řada plánovaných akcí pro děti v ČR zrušena. 

V Austrálii mají celý dětský týden 

V Česku a v dalších postsocialistických zemích se Den dětí slaví 1. června, stejně jako v Číně, v Mongolsku a v dalších státech jihovýchodní Asie. 20. listopadu, v den, který vybralo OSN, se Den dětí slaví například ve Francii a Španělsku, ve Finsku, Švédsku, Švýcarsku, v Chorvatsku, Slovinsku a Srbsku, na Kypru, v Řecku a v Kanadě. Arabské země, jako například Egypt nebo Spojené arabské emiráty, také slaví Den dětí 20. listopadu. V tento den si děti připomínají i v Izraeli a také v JAR. V JAR se Den dětí připomíná i první sobotu v listopadu, ale nijak se tento svátek vlastně neslaví.

V Turecku se den stále slaví 23. dubna, tento den je dokonce národním svátkem. V USA se svátek slaví druhou neděli v červnu.  V Austrálii slaví celý dětský týden, Národní dětský týden připadá na čtvrtou neděli v říjnu. Ve Velké Británii a také ve Španělsku se děti připomínají druhou neděli v květnu. V Německu a v Rakousku se Den dětí slaví 20. září. Maďarsko slaví Den dětí poslední neděli v květnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Den dětí, dítě, oslava, Mezinárodní den dětí, Turecko, svátek, Mustafa Kemal Atatürk, Česko, slavnost, Turecká válka za nezávislost, Španělsko, Austrálie, Jihoafrická republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešek patří těm nejmenším. Den dětí se slaví skoro už 100 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.