Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hlince na Plzeňsku odhalí pamětní desku podnikateli Broukovi

Hlince na severním Plzeňsku, vesnička s pětasedmdesáti obyvateli, si o víkendu připomene svého nejslavnějšího rodáka, podnikatele, spoluzakladatele a majitele sítě obchodních domů Brouk a Babka Jaroslava Brouka. Při příležitosti 135. výročí jeho narození mu na budově obecního úřadu odhalí pamětní desku, řekl starosta obce Petr Jirásek.

"Já tu myšlenku na odhalení pamětní desky nosím v hlavě už dlouho. Považuji Jaroslava Brouka za opravdu významného člověka. Všechny vymoženosti, jako je zásilková služba, katalogy zboží, dětské koutky v obchodních domech považujeme dnes za samozřejmost. On jezdil po světě, hodně po Americe a všechny tyto poznatky přenášel do českého prostředí," řekl Jirásek.

Pamětní deska bude na obecním úřadě, protože Broukův rodný dům číslo popisné 11 se v obci nedochoval. Starosta dokonce pátral po potomcích. V Hlincích sice potomci rodiny žijí, jméno Brouk ale už z obce zmizelo. Sobotního odhalení pamětní desky se ale mají zúčastnit další nositelé jména - Broukova pravnučka Sylvie a dva vnuci Ivan a Vladimír. Na kamenné desce je mimo jiné logo Broukova nejslavnějšího obchodního domu Bílá labuť, fotka a text.

Brouk se narodil v Hlincích 11. května 1884. "Byl to velmi pracovitý a skromný člověk, mediálně se nijak neprosazoval, komunikoval se zaměstnanci a měl k nim velmi lidský přístup. Významem je zcela srovnatelný například s Tomášem Baťou," řekl starosta. Lidé v Hlincích podle něj chtějí Broukovi v jeho rodišti vyjádřit poctu a udržet v povědomí jeho význam i pro další generace.

Jaroslav Brouk se při studiu v Praze seznámil s Josefem Babkou. Podle jejich vzpomínek začali sousloví Brouk a Babka používat profesoři při vyvolávání. Po dokončení školy působil Brouk v Praze a Babka ve Vídni, ale dál si psali. Ve 24 letech si oba založili samostatné podniky a krátce nato založili společnou firmu. I když po čase Babka ze společného podnikání odešel, název firmy Brouk a Babka zůstal. Jaroslav Brouk vybudoval postupně síť proslavených prvorepublikových obchodních domů s širokým sortimentem zboží Brouk a Babka. Vynikaly nejen moderními prodejními metodami, ale také kvalitní architekturou. Nejmodernější byla pražská Bílá labuť, otevřená roku 1939, obchodní domy "Broukárny" byly i v Českých Budějovicích, Liberci, Plzni, Brně, Bratislavě či Ostravě. Po roce 1948 byly znárodněny. Jaroslav Brouk zemřel v červenci 1953.

Autoři

Štítky ČR, správa, hospodářství, obchod, lidé, Brouk, Babka, Plzeňsko, pamětní deska, Plzeňský kraj, obchodní dům, Brouk a Babka, Josef Babka, Amerika, Praha, Tomáš Baťa, Vídeň, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlince na Plzeňsku odhalí pamětní desku podnikateli Broukovi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.