Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopad COVID- 19 na trh realit. Kanceláře změny nepociťují, provozovatelé Airbnb ale silně prodělávají

Jen těžko by se dnes hledalo odvětví, které by nezasáhla koronavirová krize. Stejně tak je tomu u trhu s nemovitostmi. Prvotní odhady hovořily o zlevňování bytů. To se však nekoná. Přesto musela řada realitních kanceláří najet na režim bezkontaktních prohlídek. Na koho koronavirová krize v této oblasti dopadla nejvíce jsou pronajímatelé krátkodobých nájmů přes Airbnb.

Koupit nemovitost pouze na základě obrázků v počítači? V posledních dnech nic nového. Řada realitních kanceláří se musela současné situaci přizpůsobit.

„Museli jsme pružně zareagovat – připravit videoprohlídky, virtuální prohlídky a nastavit procesy tak, aby se smluvní dokumentace dala podepisovat distančním způsobem,“ popisuje současné postupy Ondřej Těťál ze společnosti Broker Consulting.

Několik dní, když se situace okolo koronaviru jevila jako velmi kritická, tak byl cítit celkový útlum, ale postupně se to začalo opět zlepšovat. Jedinou velkou komplikací tak bylo přesouvání prohlídek, protože se lidé báli a vlastně v rámci omezení pohybu ani nesměli chodit na prohlídky,“ řekl naší redakci Viktor Nový, obchodní ředitel Reality Safe Point.

Nyní už se situace podle námi oslovených odborníků ustálila. Malá změna ale cítit je. A to, co se týče zájmu o bydlení mimo město.

„Vnímám zvýšenou poptávku po rekreačních nemovitostech a trochu ochlazení poptávky po investičních bytech,“ hodnotí Těťál.

Na začátku koronavirové krize se spekulovalo o možném propadu cen bytu. To se zatím ale neděje. A podle prodejců nespíš ani dít nebude.

"Nemyslím si, že by měly klesat ceny nemovitostí a vše zatím nasvědčuje tomu, že se to ani dít nebude. Možná u nějakých méně kvalitních nemovitostí, které „těžily“ z toho, že ceny byly u všech realit hodně vysoké. Tak tam může ta cena nyní lehce klesnout, ale to se teprve uvidí," shrnuje Viktor Nový

"Je pravděpodobné, že se na nějakou dobu zastaví růst cen nemovistostí. Samozřejmě ale ne napořád," doplňuje Těťál.

Zatímco realitní kanceláře moc velké změny ohledně poptávek nepociťují, úplně naopak je tomu u provozovatelů krátkodobých nájmů přes populární Airbnb.

"Se zavřením hranic a zákazem ubytovacích služeb jsem přišel o všechny rezervace. Skoro dva měsíce platím náklady na bydlení, ale byty jsou prázdné. Obvykle duben - květen patří k nejlepším měsícům. Slavnosti Svobody, Metalfest (první týden v červnu), apod. Nemám jedinou rezervaci na celé léto," stěžuje si na současnou situace Miroslavkterý pronajímá byt v centru Plzně.  V Česku využívají ubytování přes Airbnb nejčastěji Němci, Američané a Britové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bydlnení, realitní kancelíře, nájmy, Airbnb, finance, koronavirová krize, realitní kancelář, nemovitost, Broker Consulting, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopad COVID- 19 na trh realit. Kanceláře změny nepociťují, provozovatelé Airbnb ale silně prodělávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.