Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Slavnosti svobody se nesou v duchu pietních aktů. Ovšem bez veteránů a veřejnosti

Padli při osvobození západních Čech. Mezi nimi byli i Plzeňané, kteří se zapojili do květnového povstání v roce 1945. U pietního aktu se každoročně scházeli i američtí nebo belgičtí veteráni. Letos se ovšem vzpomínalo v komornějším duchu.

Plzeňské povstání v roce 1945 bylo ozbrojeným vystoupením obyvatel Plzně proti německým okupantům v závěru druhé světové války. Vypuklo v časných ranních hodinách 5. května, zapojily se do něj všechny odbojové organizace z Plzně a blízkého okolí. Povstání ukončil až příjezd amerických vojáků Třetí armády generála Pattona v ranních hodinách 6. května 1945. Právě na tyto události vzpomínají Plzeňané v rámci Slavností svobody a to při pietním aktu. Letos ovšem za účasti pouze zastupitelů města a Českého svazu bojovníků za svobodu.

Květiny položili ke třem památníkům umístěným na náměstí Míru. Největší z nich, stojící uprostřed prostranství před Českým rozhlasem, je věnován obětem první a druhé světové války, další připomíná letce padlé ve druhé světové válce a třetí památku Plzeňanů padlých při květnovém povstání v roce 1945.

„Tento pietní akt na náměstí Míru bývá každoročně součástí Slavností svobody, účastní se ho i američtí a belgičtí veteráni. I když se letos Slavnosti svobody nemohly uskutečnit tak jako obvykle, považovali jsme za důležité si všechny válečné hrdiny připomenout,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Zástupci města Plzně  rovněž uctili památku Josefa Palackého, štábního kapitána 2. dělostřeleckého pluku v Plzni a člena tajného vojenského protinacistického odboje. Květiny položili u pamětní desky, která je umístěna na domě v Husově ulici 20, kde štábní kapitán žil a kam si pro něj přišlo gestapo. Popraven byl 4. května 1943 v Berlíně. 

Další z pietních aktů se uskuteční 6. května pomníku Díky, Ameriko na Americké třídě v centru města. Aktu se účastní zástupci města i předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky památník, Plzeň, oběti, válka, Slavnosti svobody, válečný veterán, slavnost, druhá světová válka, Západní Čechy, Český svaz bojovníků za svobodu, Český rozhlas, Miloš Vystrčil, Martin Baxa, Josef Palacký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody se nesou v duchu pietních aktů. Ovšem bez veteránů a veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.