Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mrazivý květen. Na Šumavě bylo ráno minus osm stupňů

Až k minus osmi stupňům pod nulou klesly dnes ráno teploty na Šumavě - nejnižší teplotu naměřili meteorologové na Jezerní slati v jihočeské části Šumavy. Na Rokytské slati u Modravy na Klatovsku bylo ráno minus 7,5 stupně, v Horské Kvildě na Klatovsku minus 7,3 stupně a na vrcholu Březníku nedaleko Modravy 6,6 stupně pod nulou, řekl dnes Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pod bod mrazu spadly teploty i na jiných místech jihozápadních Čech, na některých stanicích překonaly dnešní teploty dosavadní lokální teplotní rekordy pro 8. květen.

V Karlovarském kraji bylo dnes nejchladněji v krušnohorské Rolavě na Sokolovsku, kde teplota klesla k minus 6,9 stupně. V Šindelové na Sokolovsku bylo minus 2,5 stupně a v Nejdku minus 1,3. Pod bod mrazu klesly teploty také v Plzeňském kraji. V Plzni - Bolevci bylo ráno minus 1,8 stupně, ve Stříbře a v Konstantinových Lázních minus 1,4 stupně a ve Staňkově naměřily teploměry stupeň pod nulou.

Pro dnešní den evidují meteorologové v západních Čechách 40 let staré regionální teplotní rekordy. Týkají se stanic do nadmořské výšky 600 metrů a stanic s více než třicetiletou řadou měření, nedají se tak poměřovat například s údaji z vysoko položených šumavských nebo krušnohorských stanic. V Plzeňském kraji platí pro dnešní den nejnižší teplota minus 4,4 stupně z roku 1979 v Plzni - Bolevci, v Karlovarském kraji bylo nejchladněji 8. května rovněž v roce 1979. Ve Vřesové tehdy meteorologové naměřili minus 4,2 stupně.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mráz, jaro, počasí, Šumava, okres Klatovy, Karlovarský kraj, Modrava, Josef Cink, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Horská Kvilda, Březník, Jezerní slať

Mrazivý květen. Na Šumavě bylo ráno minus osm stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.