Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Kaplička v Černicích je opravená. Práce vyšly na 2,3 milionu korun

Město Plzeň nechalo kompletně zrekonstruovat kapličku svatého Antonína Paduánského v Černicích. Podle magistrátu města jde o stavbu, která je typickým prvkem vesnické architektury. Oprava vyšla na 2,3 milionu korun a pro město ji zajišťovala Správa veřejného statku města Plzně.

Kaple svatého Antonína Paduánského stojí mezi dvěma mohutnými lípami na Selské návsi v Černicích v památkové rezervaci zapsané na státním seznamu nemovitých kulturních památek. Zvonička stávala v dolní historické části Černic na místě stávající kaple již před rokem 1838. 

„Jsem rád, že řádnou opravou prošla i kaplička na černické návsi. Jako starosta jiného městského obvodu vím, jak je důležité udržovat centrum bývalé obce i s jeho památkami a stromy,“ řekl náměstek primátora a starosta městského obvodu Plzeň 9 - Malesice Aleš Tolar.  

Opravená podoba kaple představuje pseudohistorickou kapli z roku 1875 s portálovým sloupovým oltáříkem z druhé poloviny 17. století s boltcovou ornamentikou. Původní kaple byla kulatá nebo osmiboká s kuželovitou střechou.  

„Z opravené kapličky máme obrovskou radost. Vypadá opravdu nádherně. Už se těšíme, až si na Štědrý den do ní opět půjdeme pro Betlémské světlo,“ uvedl černický starosta Vladislav Sloup

Do kaple střechou zatékalo a kvůli nedostatečné izolaci byly zdi i podlaha vlhké. Opravou tak kompletně prošla střecha i s krovem včetně kamenných zdobných prvků. Nově oplechovaná je také věžička na hřebeni střechy a natřeny a renovovány byly také vstupní dveře a okna. 

„Kolem kapličky je nyní okapový chodník, který má zabránit vnikání vody do stavby, podlaha je vydlážděna čtvercovými půdovými cihlami,“ uvedla Ilona Pelíšková ze Správy veřejného statku, která měla projekt na starosti. Opravou prošel i menší zvon umístěný ve věžičce. 

O inventář kapličky se nyní stará restaurátor Jan Dlouhý. Zrenovovaný oltář, lavice a sošky by se měly do kaple vrátit na Velikonoce. Právě v té době už by měla být kaple dostatečně vyschlá a opravené interiérové prvky by se neměly poškodit. Za opravu kaple zaplatila Správa veřejného statku města Plzně celkem 2 301 941 korun včetně DPH.  

Ohodnoť článek

Foto se svolením Města Plzeň

Štítky kaplička, Černice, oprava, Plzeň, rekonstrukce, kaplička svatého Antonína Paduánského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kaplička v Černicích je opravená. Práce vyšly na 2,3 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.