Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Největší podíl zaměstnaných Ukrajinců ze všech regionů v Česku má Plzeňský kraj. Pracuje jich zde kolem 17 000

Největší podíl trvale zaměstnaných ukrajinských uprchlíků ze všech regionů ČR, má od počátku války na Ukrajině Plzeňský kraj. Jde zhruba o 17 000 zaměstnaných z celkového počtu více než 23 000 uprchlíků, kteří v kraji aktuálně pobývají. Zbylých 6000 až 7000 jsou děti, senioři, matky starající se malé dítě nebo handicapovaní.

Fakt, že jim stát od září přestal poskytovat bezplatné nouzové ubytování, nezaznamenal kraj podle dosluhujícího hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti). "Nestalo se vůbec nic. Za 2,5 roku války se spousta Ukrajinců integrovala na pracovní trh i do bytového systému, ať už prostřednictvím ubytoven nebo nájemních bytů. Nezaznamenali jsme teď žádný problém typu, že by někdo skončil úplně bezprizorně bez bydlení," řekl hejtman.

Bezplatné nouzové ubytování získají od září už jen nově příchozí uprchlíci na první tři měsíce pobytu v Česku. Od srpna se ale zvýšily humanitární dávky pro uprchlické domácnosti podle jejich zranitelnosti a druhu ubytování. Úprava dávky má uprchlíkům umožnit najít si běžné bydlení. "V době, kdy jich tady bylo hodně a hradilo se jim veškeré ubytování, tak jsme třeba fakturovali (ministerstvu vnitra) kolem 50 milionů korun měsíčně a teď jsme v řádu jednotek statisíců," řekl hejtman.

Pokud by zranitelné osoby hledaly ubytování v regionu složitěji, má pro ně kraj stále k dispozici vlastní ubytovnu v Čechově ulici v Plzni s 200 lůžky. Podle hejtmana je trvale plně obsazená.

Od 1. září nemají cizinci s dočasnou ochranou možnost bezplatně bydlet v nouzovém ubytování. Humanitární dávky, tedy primární pomoc pro tuto skupinu, se jim upravily tak, aby si byli schopni uhradit své náklady na bydlení. Humanitární dávku v ČR pobírá zhruba 100 000 lidí, z nichž dvě třetiny tvoří zranitelné osoby, tedy děti, studenti, těhotné ženy, lidé nad 65 let, invalidé, pečující o děti do šesti let či o postižené.

Humanitární dávku mohou dostat pouze uprchlické domácnosti s příjmem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení. Od jejich součtu se odpočítá příjem, dávka odpovídá rozdílu.

Podle údajů ministerstva vnitra pobývalo v ČR v polovině letošního roku přes 362 000 lidí s dočasnou ochranou. Z nich bylo 91 700 dětí a mladých do 18 let a přes 14 200 lidí nad 65 let. Tři pětiny z 256 200 lidí v aktivním věku tvořily ženy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky Ukrajinci, uprchlíci z Ukrajiny, zaměstnaní Ukrajinci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší podíl zaměstnaných Ukrajinců ze všech regionů v Česku má Plzeňský kraj. Pracuje jich zde kolem 17 000  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.