Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Američtí váleční veteráni poslali do Plzně dojemné vzkazy i slova plná naděje

Velkolepé Slavnosti svobody naplánované u příležitosti 75. výročí osvobození Plzně se letos bohužel neuskuteční s ohledem na nouzový stav v naší zemi. Obrovské pochopení se zrušením slavností teď vyjádřili američtí váleční veteráni, kteří se letos do Plzně nepodívají. Jsou plni optimismu a vzkazují, že jsou připraveni přiletět příští rok. Plzeň jim nyní jako symbol poděkování a ochrany posílá ručně šité roušky.

Z Ameriky přišly do Plzně povzbuzující dopisy plné naděje a příslibů. Vzhledem k tomu, že nyní těžce bojují s nákazou i Spojené státy americké, reagovala Plzeň na vstřícná slova veteránů. Jako poděkování za jejich pochopení jim nyní město posílá speciální balíčky s ručně šitými látkovými rouškami od plzeňských švadlenek a pozdravem. Jako malou útěchu za zrušené velké oslavy město také připravuje na neděli 3. května online vysílání se zajímavými rozhovory, dokumenty z uplynulých ročníků a živou hudbou v podání Pilsner Jazz Band.

„Letošní slavnosti měly být neobyčejným poděkováním těm, kteří nás přes 75 lety osvobodili, americkým a belgickým vojákům 3. americké armády. A místo toho se poprvé po 31 letech Plzeňané osobně neuvidí s válečnými veterány, neboť nám to nedovolí celosvětová koronavirová pandemie. Nicméně přesto významné výročí oslavíme. V duchu tiché vzpomínky položíme květiny k pomníkům a nabídneme on-line vysílání, kterým bychom se chtěli s našimi americkými přáteli propojit na dálku,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Do Plzně už z USA přišla řada vzkazů od samotných veteránů nebo jejich příbuzných. „Dobré ráno všem našim přátelům v Plzni jménem Patton rodiny a všech Američanů, kteří jezdí do Plzně, aby si s vámi užívali Slavnosti svobody. Moc nás mrzí, že tam letos nebudeme, ale víme, že tak jako my, ochraňujete to, co musíte. A že příští rok 2021 uspořádáte Slavnosti jako výroční! Všichni se na vás těšíme a prosím, zůstaňte zdraví! Bůh vám pomáhej!,“ natočil ve svém video vzkazu George Patton Waters, vnuk legendárního generála Pattona.

„Děkuji vám a všem skvělým lidem z Plzně za lásku a úctu projevovanou během našich minulých návštěv. I přesto, že zrušení letošních slavností je pro všechny zklamáním, budeme se těšit na opětovné setkání s přáteli v Plzni při 76. výročí osvobození, ve stejném čase a na stejných místech, příští rok! Mezitím vám a vašim rodinám věnujeme své modlitby za pevné zdraví a přání pozitivní energie,“ uvedl zase americký veterán Fremont Gruss s rodinou.

FOTOGALERIE: Veteráni na Slavnostech svobody

Čtvrtek, 9. dubna 2020, 10:31

FOTOGALERIE: Veteráni na Slavnostech svobody
FOTOGALERIE: Veteráni na Slavnostech svobody

„I když jsem zklamaný, že musím čekat další rok, než vás opět všechny uvidím, vaše rozhodnutí bylo moudré a očekávatelné. Doufejme, že uniknete hroznému viru a že nedojde ke ztrátám na životech. S úctou k vám všem,“ reagoval americký veterán Earl Ingram.

„Je mi líto veškerého vašeho úsilí a plánování, ale chápu, čemu čelíte. Moje sympatie, snad příští rok na shledanou,“ uvedl syn amerického veterána Rob Gilbert.

Syn Jamese Duncana, který pravidelně jezdí do Plzně, Tom Duncan napsal: „Děkuji, jsou to smutné zprávy, ale ne neočekávané. Doufám, že všichni naši plzeňští přátelé budou v bezpečí a zdraví.“

Dcera Richarda Piepera, který rovněž pravidelně jezdí do Plzně, Christina Bigelow uvedla: „75+1 !!! Určitě doufáme, že budeme moci přijet vzhledem, i s vědomím věku mého otce. Pečujte o sebe všichni a postupujte dle doporučení.“ „Modlím se a přeji jen to dobré všem,“ zareagoval syn amerického veterána William Jannace.

Syn amerického veterána Peter Petracco napsal: „Chtěl jsem uctít svého otce a ostatní vojáky návštěvnou oslav 75. výročí osvobození Plzně. Také jsem doufal, že se budu moci vydat po jeho stopách a stopách mužů 2. pěší divize v okolí Plzně. Snad se budeme moci všichni setkat opět společně na Slavnostech svobody  75+1!“

Dcera amerického veterána Kathy Hoffman reagovala slovy: „Je nám to moc líto a plánujeme návrat v roce 2021. Buďte opatrní a dávejte na sebe pozor.“

Povzbudivá slova přišla v polovině března z Ameriky také od Douga LaViolette, jehož nadace udělovala vždy během Slavností svobody Čestné stipendium generála S. Pattona. „Toto rozhodnutí zcela chápeme a jasně respektujeme. Bylo to správné. Vlastně jsem včera zrušil hotelové rezervace, protože ve Spojených státech byla vyhlášena další a další cestovní omezení. Modlím se, abychom všichni zůstali zdraví a prošli touto neuvěřitelně těžkou dobou. Dovolte mi, abych svůj pozdrav uzavřel citátem Thomase Fullera: ‚Říká se, že nejtemnější hodina v noci přichází těsně před úsvitem. Bůh vám žehnej a opatrujte se!‘,“ uvedl Doug LaViolette.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Slavnosti svobody, oslavy osvobození, primátor Baxa, koronavirus, veteráni, američtí veteráni, USA, Plzeň, válečný veterán, slavnost, zdraví, Armáda Spojených států amerických, Thomas Fuller, James Duncan, Martin Baxa, Kathy Hoffman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Američtí váleční veteráni poslali do Plzně dojemné vzkazy i slova plná naděje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.