Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Dostupnost lékařské péče se už nesmí dále zhoršovat, říká kandidátka Sociální demokracie do Zastupitelstva Plzeňského kraje Milena Stárková

PR článek

Ing. Milena Stárková (61 let) je ekonomkou. Od roku 1994 pracovala v bankovnictví. V prosinci 2014 byla zvolena do funkce radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje. Na této pozici setrvala šest let a navázala tím na období, kdy oblast zdravotnictví vedl MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. V Sušici je více než 10 let členkou zastupitelstva za Sociální demokracii a v současnosti zde zastává pozici předsedkyně kontrolního výboru.

Občané Plzeňského kraje se Mileny Stárkové mimo jiné ptali:

Jste kandidátkou Sociální demokracie pro volby do Zastupitelstva Plzeňského kraje. Jaké jsou vaše hlavní priority, s kterými hodláte kandidovat?
Vzhledem ke svému šestiletému působení v krajském zdravotnictví bych si přála, aby se dále nezhoršovala dostupnost lékařské péče, a to především v okrajových částech regionu. Dlouhé cestování za zdravotní službou, obzvlášť s plačícím dítětem nebo bolestivým onemocněním je utrpením pro všechny zúčastněné. Chtěla bych, aby intenzivně pokračovala podpora primární lékařské péče formou pobídek různého druhu. Potřebujeme lékaře přilákat do našeho kraje! Zároveň tato problematika zahrnuje opakovaná jednání se zdravotními pojišťovnami a starosty obcí.

Co považujete za největší problém kraje, kde kandidujete? 
Náš kraj je velký, ale málo zalidněný. Ráda bych, aby se dobře žilo lidem i v malých obcích. Tedy, aby nezanikaly ordinace, školy, školky, pošty, obchody a hospody. Proto podporu venkova považuji za prioritní. Ruku v ruce s tím jde stav silnic II. a III. třídy, kdy kraj musí zvýšit a zkvalitnit jejich údržbu.

Poměrně brzy jste zahájili volební kampaň, které si asi není možné nevšimnout. Co se skrývá pod heslem „zdravý a bezpečný kraj“?
Jsou to základní hodnoty, bez kterých se nežije dobře. Zdravý je člověk, rodina, vztah, životní styl, ale třeba také les, tedy životní prostředí. Bezpečí si přejeme nejen pro sebe, ale i pro své děti a vnoučata. Zajistit ve své obci, městě a kraji zdraví a bezpečí je úkolem nás, politiků.

Na kandidátní listině jsou některá známá jména z krajské politiky, ale i úplní nováčci. Vidíte právě v tomto šanci na úspěch?
Z nových tváří mám radost. Jsme všichni tým, který lidem nabízí své zkušenosti, názory a vize. Je jen na voličích, koho do čela Plzeňského kraje zvolí.

Ve vedení kraje jste působila v minulosti i vy a celá řada vašich kolegů. V čem vidíte asi největší rozdíl v dřívějším fungování kraje oproti stávající koalici?
Pod vedením Sociální demokracie se v oblasti zdravotnictví uskutečnily obrovské projekty. Postavila se nová budova dispečinku Zdravotnické záchranné služby v Plzni na Borech, kdy díky novým technologiím došlo ke zkvalitnění služeb celého integrovaného záchranného systému pro obyvatele kraje. V Klatovech vyrostla nová nemocnice, druhá největší v kraji. Byla zcela zmodernizována nemocnice ve Stodu a v Horažďovicích. Za mého působení byly pro záchranku nakoupeny desítky nových sanitek, nově otevřeno nebo zrekonstruováno stanoviště na Modravě, v Sušici, v Manětíně, ve Stříbře, v Železné Rudě, v Boru u Tachova a v Plzni-Doubravce, kde vzniklo provizorní pracoviště.

Započata byla rekonstrukce ZZS v Plané u Tachova. Připravoval se projekt rekonstrukce Rokycanské nemocnice a přístavba jednoho pavilonu v Klatovech. Žádná z těchto velkých akcí však dosud zahájena nebyla. Myslím, že investiční akce ve zdravotnictví se za vlády Sociální demokracie dařilo realizovat rychleji. A to nezmiňuji drobné, ale pro obyvatele důležité projekty, jako byla nová stanice vodních záchranářů na Hracholuskách, podpora záchranné služby v Brdech, rozvoj mobilní hospicové péče a zvýšení podpory jedinému kamennému hospici v kraji. Jestli a jak spolupráce a podpora těchto služeb pokračuje, to je otázka spíše pro jejich zástupce.

Jak se dají vaše zkušenosti využít (v případě úspěchu) ve vedení Plzeňského kraje?
V Sušici je nemocnice, kterou vlastní, provozuje a bohatě dotuje město. Bohužel se nepodařilo v nemocnici udržet akutní lůžkovou péči, funguje jen následná péče (LDN), ambulance a komplement. Jsem zastáncem převodu nemocnice Plzeňskému kraji, protože jedině tak dostane organizace zdravotní péče v naší oblasti smysl a řád. Klatovský okres má tři nemocnice: v Klatovech, Horažďovicích a v Sušici. Jednání se zdravotními pojišťovnami, financování, organizace zdravotní péče, migrace personálu - to jsou důvody, proč by, dle mého, měly mít všechny tři nemocnice jednoho vlastníka a provozovatele.

Vaše práce a vedení volební kampaně vám jistě zabírá mnoho času. Zbývá vám čas na rodinu, koníčky?
Jsem už ve věku, kdy dělám jen to, co mě opravdu baví. Takže ráda sednu na kolo a jedu do přírody, relaxuji na zahrádce nebo sáhnu po pěkné knize. Život je představení, kdy střídáme role podle potřeby. Takže jsem dcerou, manželkou, mámou, sestrou a babičkou. Mám čtyři vnoučata, to je role nejkrásnější.

________________________________________________________________________________________________________

ZADAVATEL/ZPRACOVATEL SOCDEM

Ohodnoť článek

Štítky volby, krajské volby, sociální demokracie, Milena Stárková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostupnost lékařské péče se už nesmí dále zhoršovat, říká kandidátka Sociální demokracie do Zastupitelstva Plzeňského kraje Milena Stárková  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.