Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Nahromaděné předměty věnované Panně Marii u zázračné Hauswaldské kaple na Šumavě se některým turistům nelíbí

Na první pohled velmi podivně, pro někoho až morbidně, to vypadá v posledních dnech u slavné a zázračné Hauswaldské kaple nedaleko od šumavského Srní. Místo u Hauswaldské kaple je opředeno mnoha legendami. V historických pramenech je popsána celá řada zázraků, které se na tomto místě udály. Lidé tam teď nahromadili velké množství různých předmětů. A mnohým turistům se to nelíbí. Podobně to tam ale vypadalo i v době staré Šumavy. A psal o tom i Karel Klostermann.

Na sociálních sítích se mnozí turisté netají rozčarováním, které jim způsobila návštěva vyhlášené Hauswaldské kaple. Různé předměty, jako jsou kamínky, náramky, korálky a amulety se kolem železného křížku, umístěného na kameni v základech bývalé kaple, objevují celá léta. Teď je ale křížek doslova ověšen korálky, náramky, růženci a dalšími přívěsky. U křížku leží obrovské množství mincí, kamínků a dalších předmětů. Objevila se tam dokonce poměrně velká panenka, autíčko a nebo brýle.

A co o Hauslwaldské kapli napsal proslulý spisovatel Šumavy Karel Klostermann v povídce Červené srdce? „Podíváš-li se do vnitřku, spatříš tam prapodivnou směsici různých předmětů obětovaných divotvorné Panně, rozvěšených bez ladu a skladu po zdech, pokrývají i oltáříček snesené tam dárky na znamení díků za zázračná uzdravení, za pomoc v nouzi, za splnění tužeb. Obrazy i obrázky, křížky, růžence, sošky, výrobky ze dřeva a z vosku, představující všecky možné údy a části těla. Tvořící ruka umělcova hleděla namnoze vyznačit na těchto symbolických preparátech neduhy a zmrzačení, jimiž ten který úd byl stižen."

„To vypadá jak nějaké rituální obětiště. Vyvézt na smeťák. Takový bordel do lesa nepatří. Se spíš divím, že tam ještě někdo nenaběhl s pytlem a všechno to nevyhodil,“ komentují aktuální stav památného místa mnozí lidé v diskusi na Facebooku. „To tam zůstává po rituálech spirituálních lidí. Jednoho jsem byla svědkem,“ píše zase další návštěvnice a popisuje svůj zážitek z nedávné doby. „Bylo tam asi 30 lidí v kruhu, převážně ženy. Po obřadu všichni plakali a objímali se. Pak si oči a obličeje myli ve studánce a napouštěli si láhve vodou.“ Jiná účastnice diskuse ale všem vysvětlila, že jde o způsob, kterým zde lidé děkovali za zázračné uzdravení, nebo za uzdravení prosili Pannu Marii.

První dřevěnou Hauswaldskou kapli postavili na staré Šumavě v roce 1820 a začaly se tam sloužit poutní mše. Lidé věřili, že je místo zázračné a považuje se za malé Lurdy. Podle jedné pověsti zde kdysi překvapil medvěd dvě ženy, které tam sbíraly klestí. Začaly se modlit k Panně Marii, protože si myslely, že nastala jejich poslední hodinka. Medvěd je ale nechal na pokoji a odešel. Na stromě se pak z vděčnosti objevil obrázek Panny Marie jako poděkování za záchranu života. A protože zde byla i studánka, mělo na místě údajně docházet k zázračným uzdravením díky zázračné vodě. Voda ze studánky měla a stále ještě má mít, blahodárné účinky zejména na oči.

Původní kaplička už nestačila náporu věřících poutníků a proto se v roce 860 vybudovala větší kaple. A v roce 1902 vznikla na místě třetí kaple. Každoroční pouť se zde slavila kolem 15. srpna. Po válce bylo německy mluvící obyvatelstvo ze Šumavy odsunuto. V příhraničí začal vznikat vojenský prostor a 14. září 1958 byla Hauswaldská kaple odstřelena a srovnána se zemí. Zachránit se podařilo jen sošku Panny Marie Lurdské, která je dodnes jako relikvie uchovaná v kostele v Srní.

K částečné obnově poničeného místa došlo po revoluci. Otevírací ceremoniál se zde uskutečnil 12. srpna 2006. Lidé nyní mohou navštívit zvýrazněný půdorys se základy bývalých kaplí. Celý prostor má vyzařovat pozitivní energii. Nejsilnější energetické místo je pak v blízkosti božích muk. K bývalým kaplím je do volného prostoru přivedena zázračná voda z pramene v ručně tesaných vantrokách. Ty jsou uloženy na 59 bludných kamenech, představujících korálky na růženci. Voda dopadá na poslední kámen – skleněný blok s otiskem spojených dlaní člověka.

FOTOGALERIE: Hauswaldská kaple na Šumavě u Srní

Úterý, 13. srpna 2024, 15:04

FOTOGALERIE: Hauswaldská kaple
FOTOGALERIE: Hauswaldská kaple

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Alena Matejíčková / Toulky Šumavou | Zdroj Kudy z nudy

Štítky Hauswaldská kaple, zázračná kaple, šumavské Lurdy, Karel Klostermann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nahromaděné předměty věnované Panně Marii u zázračné Hauswaldské kaple na Šumavě se některým turistům nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.