Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Zažijte nefalšovaný šumavský urbex v obřím komplexu rozpadající se bývalé papírny s pohnutou historií

Úžasným zážitkem při výpravě na Šumavu se může stát návštěva rozpadlé bývalé monumentální papírny v obci Hamry. Na vlastní nebezpečí tak zažijete nefalšovaný urbex v rozsáhlém komplexu, ve kterém se dochovala i část vybavení. Na pozoruhodné místo s pohnutou historií upozorňuje i informační tabule umístěná přímo u továrny, která postupně zarůstá divokou vegetací.

Papírnu v Hamrech pod názvem Gustavsthal založil v roce 1882 Julius Otto Petzoldt. Továrna se zabývala zpracováním surovin pro papírenský průmysl. Zadlužený podnik koupil v roce 1930 pražský právník a podnikatel Stanislav Koutek, který rozšířil výrobní sortiment o lepenku. S nástupem fašismu byl český továrník donucen prodat podnik v roce 1939. Po celou dobu okupace byla papírna v majetku firmy Weiss.

Po skončení války dostala továrna národního správce. O navrácení továrny požádal její původní majitel Koutek s tím, že prodej firmě Weiss si před válkou vynutily německé úřady. Advokát Koutek se tak stal novým národním správcem. Krátce potom však byla továrna zkonfiskována jako bývalý německý majetek. S tím nesouhlasil Stanislav Koutek a argumentoval tím, že papírnu musel prodat z národnostních důvodů pod nátlakem. Znárodněná továrna se po roce 1948 stala součástí Západočeských papíren.

Papírna byla uzavřena roku 1967, přešla pod Západočeské státní lesy. Do konce roku 1975 se zde pořezávala kulatina na řezivo. V dobách svého největšího rozkvětu zde pracovalo až 50 zaměstnanců.

Po roce 1985 výroba dřeva skončila, továrna přešla do majetku JZD Janovice a započal postupný rozpad celého objektu a jeho celková devastace. Po revoluci v roce 1989 odkoupil objekt za směšnou cenu nový majitel, který odvezl veškeré strojní zařízení, jež v objektu ještě zůstalo. O zcela zchátralý objekt aktuálně nemá zájem žádný kupec a tak se továrna stále více dál rozpadá. V textu na informační tabuli před bývalou papírnou je uvedeno, že v devadesátých letech minulého století se rodina původního majitele Koutka neúspěšně snažila objekt získat zpět soudní cestou.

Stěny v obřích prostorách bývalé papírny teď zdobí barevné graffiti. Autoři zde vytvořili během posledních let slušnou galerii. Uvnitř lze nalézt zbytky strojního zařízení, systém kanálů na vodu, která pak poháněla stroje. Nechybí ani kancelářský nábytek se spoustou tiskovin a formulářů. V jedné bývalé kanceláři se dochovalo rýsovací prkno s hezkým vzkazem. Na řadě objektů se už propadly střechy a zůstaly jen obvodové zdi. Jako například v požární zbrojnici. Do výšky stále ční vysoký tovární komín. 

Pro vstup do areálu továrny nemusíte překonávat žádný plot, který by ho zajišťoval. Papírna je normálně přístupná. Stačí tam sejít ze silnice. Pokud se továrnu rozhodnete navštívit, mějte na paměti, že se nacházíte na území objektu v soukromém vlastnictví. A rozhodně dávejte pozor na to, kam šlapete.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky urbex, Hamry, bývalá papírna, šumavský urbex, zdevastovaný objekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zažijte nefalšovaný šumavský urbex v obřím komplexu rozpadající se bývalé papírny s pohnutou historií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.