Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Mírně se zhoršila kvalita vody v přehradě Hracholusky. Výbornou vodu má naopak koupaliště v Rokycanech

V Plzeňském kraji se v uplynulém týdnu Mírně se zhoršila v uplynulém týdnu jakost vody v některých přírodních koupalištích v Plzeňském kraji. Například na přehradě Hracholusky, největší vodní ploše kraje, klesla průhlednost vody a přibyly sinice. Minimálně u hráze lze ale koupání stále doporučit.

Hygienici, kteří rovněž monitorují vybrané vodní plochy, uvádějí zhoršenou jakost vody v Košuteckém jezírku v Plzni, v rybníku Babylon na Domažlicku a jen lehce zhoršené vlastnost při vodě stále vhodné ke koupání na koupališti Hájovna v Kdyni. Hygienici ale zároveň uvádějí, že hodnocení zhoršené jakosti vody u Košuteckého jezírka v Plzni je důsledkem mikrobiologických hodnot z minulých sezon.

"Výborná jakost vody v nádrži Hracholusky se nám v posledním týdnu zhoršila. U hráze klesla průhlednost ze tří metrů na dva a zvýšila se početnost vloček vodního květu sinic, takže jsme ve fázi postupného zhoršování kvality. Nicméně v té dolní části můžeme nádrž pořád ke koupání doporučit. Teplota vody je mezi 24 a 25 stupni," popsal aktuální situaci na Hracholuskách hydrobiolog Jindřich Duras, který kvalitu vody dlouhodobě sleduje.

Dobrou kvalitu vody si udržují i plzeňské rybníky. "Velkému boleveckému rybníku drží slušnou průhlednost vodní rostliny. Správci se snaží prostřednictvím vyžínací lodi Bolek udržovat množství vodních rostlin tak, aby plavci mohli využívat většinu plochy rybníka," řekl Duras. Plavci podle něj musí počítat s tím, že po hladině místy plavou úlomky stonků vodních rostlin, které vzniknou při kosení. "Není to nic zdraví škodlivého, je to docela normální kytka a setkání s rostlinou nepředstavuje naprosto žádné riziko," dodal hydrobiolog. V Boleveckém rybníku má dnes voda teplotu 24,88 stupně.

Dobrou jakost vody mají podle hygieniků například koupaliště v Rokycanech, Smržovicích, Kolinci, Velharticích, lom ve Starém Klíčově či koupací biotopy v Dobřanech a Blovicích.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky kvalita vody, koupání, zdraví, koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mírně se zhoršila kvalita vody v přehradě Hracholusky. Výbornou vodu má naopak koupaliště v Rokycanech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.