Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Populární nouzová nocležiště pro turisty, kteří si tam mohou rozdělat i oheň, chystá také CHKO Český les

Nouzová nocležiště, kde budou moci turisté jednorázově přespat a rozdělat oheň, připravuje Správa Chráněné krajinné oblasti Český les (CHKO). Má vytipovaná místa, rovnoměrně rozložená po celém území, podél zhruba stokilometrové státní hranice na Tachovsku a Domažlicku. Mělo by jich být nejméně deset. Český les, kde se nepočítá s větší výstavbou, bude nadále klidové území pro relaxační pobyty a cykloturistiku.

Ochránci přírody vidí veřejná tábořiště jako rozumnou alternativu v pásmu podél hranice. "Kde nechceme tvrdou turistickou infrastrukturu, ale chceme umožnit legální přenocování lidem, kteří tudy procházejí a chtějí spát venku. Aby byla místa, kde si mohou rozdělat oheň a jednorázově přespat," uvedl ředitel CHKO Český les Tomáš Peckert. Správa CHKO jedná s majiteli pozemků, aby nocležiště akceptovali, i s možnými provozovateli, kteří budou za tábořiště zodpovídat. Aktuálně diskutuje o třech místech - na vrcholech Čerchov na Domažlicku a Havran na Tachovsku a dále na Zlatém potoce na Tachovsku. "To budou první ’vlaštovky’, vypadá to reálně," uvedl.

CHKO dá výjimku provozovateli, který bude zodpovědný za provozní řád. Lidé tam budou moci přespat ve stanu a rozdělat si oheň. "Nebude to kemp, ale nouzové nocležiště. Viděl bych jich minimálně deset, aby pokryly celou hranici na území Plzeňského kraje," řekl. Výhledově by měla být nocoviště také v Karlovarském kraji, kde není CHKO. Český les tvoří z 85 procent lesy. Pozemky tam vlastní Lesy ČR, dále Kolowratovy lesy, lesy měst Planá a Domažlice (třeba Čerchov) a soukromí vlastníci (například chaty na Zlatém potoce).

Národní park Šumava zavedl kvůli bezpečnosti nové opatření proti bezohledným návštěvníkům

Kvůli neohleduplným návštěvníkům, kteří nerespektují pravidla a šokujícím způsobem demolují i spalují dřevěné zařízení, zavedlo vedení Národního parku Šumava nové opatření. Týká se populárního nouzového nocležiště na Poledníku. Zrušil se tam krb v...

"Pevně věřím, že už příští turistickou sezonu bude nocležiště na Havranu. Vlastníkem pozemku jsou Lesy ČR, které by ho bezúplatně zapůjčily, potenciálním provozovatelem je Klub vojenské historie a sportu, který vlastní rozhlednu. Teď řešíme dohodu o spolupráci," řekl Peckert. Plocha bude vymezená prostorem věže na Havranu, kam by se mohlo vejít až 30 stanů. Druhé nocoviště by mělo být na vrcholu Čerchova, dalšího exponovaného místa. Peckert by byl rád, aby všechna vznikla co nejdřív. "Je tu potřeba nějaké infrastruktury a toto je pro nás akceptovatelné," řekl. Velcí vlastníci pozemků to také chápou jako cestu, jak většinu návštěvníků nasměrovat tam, kde nejméně vadí biotopům.

"S destinací Český les chceme vytvářet prostředí pro ten typ návštěvníků, kteří hledají něco trochu jiného, než je overturismus, tedy přelidněné destinace," uvedl ředitel. Fenoménem Českého lesa je podle něj přes 70 obcí, které zanikly po druhé světové válce. Klidové území nabízí možnost zpomalených relaxačních pobytů a spoustu cest pro cyklisty mimo silnice. Podle ředitelky Destinační společnosti Český les Lenky Křížkové se počty turistů každoročně zvyšují. "Ale nejsou to rozhodně davy jako na Šumavě. Zůstáváme územím, které lidi láká primárně klidem a neporušenou přírodou i tím, že tu davy nejsou. A tak to i zůstane," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní park Šumava

Štítky nouzové nocležiště, Chráněná krajinná oblast Český les, CHKO Český les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární nouzová nocležiště pro turisty, kteří si tam mohou rozdělat i oheň, chystá také CHKO Český les  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.