Voda ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji má většinou stále dobrou kvalitu. Kvalitní koupání nabízejí stále například přehrada Hracholusky nebo soustava plzeňských rybníků, kde sinice nepředstavují pro plavce riziko, řekl hydrobiolog Jindřich Duras, který kvalitu vody na vybraných místech dlouhodobě monitoruje. Hygienici zaznamenali při svých posledních měřeních zhoršenou kvalitu vody v rybníku Babylon na Domažlicku.
Zhoršenou jakost má podle hygieniků dlouhodobě také Košutecké jezírko v Plzni. Hygienici ale zároveň uvádějí, že toto hodnocení je důsledkem mikrobiologických hodnot z minulých sezon. Podle Durase je voda v jezírku pro koupání výborná a průhlednost 2,5 metru je na tuto lokalitu velmi dobrý stav.
"Plzeň a její okolí má štěstí na poměrně dobrou kvalitu vody. Největší koupací lokalitou je nádrž Hracholusky, kde se, přestože jsme čekali opak, kvalita vody drží na velmi dobré úrovni," řekl Duras. V oblasti u hráze je podle něj průhlednost tři metry, směrem po nádrži mírně klesá a přibývá vloček vodního květu. Nikde v nádrži ale není sinic tolik, aby to představovalo riziko pro koupající se lidi. I v oblasti Vranova a Butova, kde je jiné roky touto dobou už zhoršená kvalita vody, je podle Durase nyní sice průhlednost přes jeden metr, ale stále je tam na toto období velmi málo sinic a dobrá voda pro plavce. Teplota povrchové vrstvy vody v přehradě byla dnes 24,5 stupně.
"Druhou stálicí v kvalitě vody jsou plzeňské bolevecké rybníky. Na Velkém boleveckém rybníku se průhlednost udržuje těsně kolem tří metrů, pouze v příbřeží, kde se lidé intenzivně koupou, se snižuje. Sinicové vločky mohou být zjištěny při podrobnějším pohledu do vody, ale je jich velmi, velmi málo a netřeba mít jakékoliv obavy," řekl hydrobiolog. Velmi slušná průhlednost je podle něj také v Seneckém a v Kamenném rybníku, naopak v Třemošenském a Šídlovském rybníku je snížena, je tam víc planktonu, ale přítomnost sinic je stále velmi velmi nízká a nepředstavuje riziko. Teplota vody v plzeňských rybnících je kolem 25 stupňů.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.