Počasí dnes26 °C, zítra32 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Smutek na hnízdě u výrů velkých. Auto srazilo a usmrtilo jednoho z rodičů tří mláďat při shánění potravy

Smutný závěr a dramatickou dohru mělo letošní hnízdění pro pár výrů velkých, kteří vyvedli mladé na nepřístupném místě ve skalní stěně koterovského lomu nedaleko od Plzně. Jednoho z rodičů trojice letošních mláďat totiž při shánění potravy srazil a usmrtil projíždějící automobil.

„Letos poměrně po dlouhé době jsme opět v koterovském lomu kroužkovali mláďata výra velkého. Celkem tři mladé výry musel Miloš Paisker a Hana Makoňová okroužkovat z lana,“ informoval Karel Makoň, šéf Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESEOP) i plzeňské záchranné stanice živočichů.

Letos bohužel hnízdění pro výří rodinu z Koterova nedopadlo dobře. „Řidiči i kolegové ornitologové mi hlásili nález autem zabitého dospělého výra na zhruba půl kilometru od hnízda vzdáleném dálničním mostu, vedoucím přes řeku Úslavu. Ihned jsme kontaktovali dálniční policii a údržbu s žádostí o pomoc a zajištění kadaveru, ale ani policie či údržba uhynulého výra bohužel už u středového dálničního pásu nenašla,“ uvedl smutně Karel Makoň.

Zatím ale vše nasvědčuje tomu, že rodina výrů funguje i po ztrátě jednoho z rodičů. „Kolegyně Mirka Sokolová na lokalitě potvrdila přítomnost minimálně dvou létajících mláďat a jednoho z rodičů, nosícího mladým potravu. Mláďata tedy prokazatelně a bezpečně létají,“ dodal Makoň.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky výr velký, hnízdění výrů, mláďata výra, výra srazilo auto, kroužkování výrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutek na hnízdě u výrů velkých. Auto srazilo a usmrtilo jednoho z rodičů tří mláďat při shánění potravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.