Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Na Stavbu roku Plzeňského kraje je nominováno 18 staveb, nejvíce jich je v kategorii rekonstrukcí

Na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2023 bylo ve 21. ročníku soutěže nominováno 18 z 34 přihlášených staveb. Meziročně jich postoupilo o tři méně. Odborná porota oznámí vítěze šesti kategorií 12. září. Hlasovat o jednom z ocenění, Ceně veřejnosti, mohou také občané. A to do 25. srpna. Loni dokončené stavby v regionu mohli přihlásit do soutěže vlastníci, zhotovitelé, investoři a projektanti.

"Nejvíce je rekonstrukcí, a to šest," uvedla mluvčí mluvčí soutěže Hana Kulawiaková. Jedná se o Dům přírody Brd ve Strašicích, obnovy opatské rezidence v areálu kláštera Plasy a kostela v Přešticích, revitalizace Národopisného muzea v Plzni a zámku Týnec a dále Kräm Bistro & Wine v Klatovech v Krameriově ulici.

"Novostavby jsou nominovány čtyři - lesovna v Pivoni na Domažlicku, administrativní budova Importo v Klatovech, modernizace a přístavba školy v Chotíkově u Plzně a přestupní terminál v Plzni na Borech," informovala mluvčí. V průmyslových objektech je to administrativní budova s výrobně montážní halou v Dýšině u Plzně a hala Gama v průmyslové zóně Urbanity Campus v Tachově.

V dopravních a inženýrských stavbách bude porota posuzovat západní okruh Plzně a plzeňský železniční uzel Lobzy - Koterov. V kategorii veřejná prostranství soutěží brána do Borského parku v Plzni, sušický lesopark Pod Kalichem a plzeňský vnitroblok v Manětínské ulici na sídlišti Lochotín. V bytových domech se o cenu uchází rodinný dům v Plzni-Pecihrádku.

Stavebnictví, které se loni celostátně propadlo, stojí v regionu hodně na samosprávách a infrastrukturních projektech státu. "I když se tvrdí, že se nerozběhlo tak, jak by mělo, tak v kraji vzniklo enormní množství staveb, a to jak institucionálních, tak menších privátních. Kraj, města a obce pořád drží investice v regionu, což je možná dané i touto soutěží, která tu má velké renomé," řekl architekt Miloslav Michalec, předseda šestičlenné odborné poroty a šéf krajského odboru regionálního rozvoje. Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) a plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO) shodně uvedli, že loňský i letošní rozpočet kraje i Plzně byl sestaven proinvestičně a zahrnuje rekordní hodnotu staveb i projektů.

Nominované objekty jsou k vidění na interaktivní on-line mapě, kde jsou stavby od roku 2016. "Nabízí je jako turistické cíle i jako studijní materiál. Každou si lze prohlédnout na videích a fotkách, nebo k ní dojet podle GPS souřadnic nebo mapy," doplnila Ingrid Havránková z týmu soutěže. Loňský titul získaly novostavba lékařské fakulty, rekonstrukce velké synagogy a rabínského domu a bytová rezidence Hradišťská, všechny v Plzni.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku Plzeňského kraje, rekonstrukce, soutěž stavba roku, nominované stavby, nominace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Stavbu roku Plzeňského kraje je nominováno 18 staveb, nejvíce jich je v kategorii rekonstrukcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.