Počasí dnes28 °C, zítra33 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Hledá se nová podoba náměstí Republiky. Chybět by neměly vzrostlé stromy, více zeleně a omezí se doprava

Méně dopravního zatížení, více zeleně a přívětivější prostředí pro pobyt lidí by měla přinést architektonická soutěž na řešení úprav na plzeňském centrálním náměstí Republiky. Plzeň schválila podmínky soutěže a začíná hledat nejlepší návrh. Hlavním záměrem města je zrevitalizovat a upravit zejména obvodové profily náměstí včetně Dřevěné ulice, a tím zlepšit vztah mezi již dokončenou centrální plochou náměstí a okolní zástavbou. Zároveň má být prostor doplněn mobiliářem a vybavením pro občany, a to včetně zeleně.

Celé náměstí pak má být přívětivější zejména pro pěší a cyklisty. Úprava by měla vytvořit nové prostory pro předzahrádky, zlepšit plynulost MHD a zároveň zachovat podmínky pro konání tradičních kulturních akcí a trhů. Soutěžní návrhy prověří možné umístění zeleně zejména v kontextu památkové péče. Soutěžní porotu, která bude návrhy posuzovat, tvoří řada renomovaných odborníků nejen z oblasti architektury a urbanismu.

„Podmínky projednala soutěžní porota a zaslány byly také České komoře architektů k vydání potvrzení regulérnosti. Soutěž bude vyhlášena v nejbližších dnech a porota by se soutěžními návrhy měla zabývat v druhé polovině října. Následně budou zastupitelům předloženy výsledky a doporučení poroty. Předpokládané investiční náklady na realizaci jsou odhadovány na 100 milionů korun bez DPH. Předpokládá se, že realizace bude probíhat po etapách. V příštím roce by se mohlo začít projektovat a první etapa úprav by mohla odstartovat v roce 2026,“ přiblížil postup technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

„Od soutěže očekáváme i to, že navrhne nový režim dopravy na náměstí, které by nemělo sloužit tak jako dosud, tedy v podstatě jako velký kruhový objezd. Cílem je prostor zklidnit a omezit zde projíždění i parkování aut, nabízí se to především na západní straně náměstí, kde nové pěší zóny navážou na ty stávající ve Smetanově a Riegrově ulici. Je požadavek, aby minimálně na západní straně začala platit nějaká restrikce a aby začalo sloužit víc pro lidi a pro pobyt. Měla by přijít také nějaká opatření se zelení, je na architektech, jestli navrhnou stromy ve stromořadí nebo jako skupiny solitérů,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Je to soutěž na zlepšení pobytových podmínek. Bude zahrnovat jednak úpravu dopravního řešení, kdy architekt může zvolit variantu, že západní část náměstí, kde je biskupství, uzavře pro dopravu, takže pěší zóna z Riegrovy ulice může bez přerušení pokračovat až na náměstí," popsal Bosák. Návrhy by měly také obsahovat začlenění zeleně, včetně vzrostlých stromů. Dlážděná plocha velká asi 1,2 hektaru je totiž v současné době kromě pár menších stromů a květin v nádobách bez vegetace. S umístěním stromů na původně gotické náměstí, které je součástí městské památkové rezervace, musí souhlasit památkáři. Jejich zástupci budou jako experti součástí poroty.

Za umístění vzrostlých stromů se přimlouvá i primátor Roman Zarzycký (ANO). „Chceme, aby se náměstí Republiky stalo přívětivějším místem a pevně věřím, že se nám ho podaří také ozelenit," řekl.

Návrhy by se také měly věnovat například parkovišti před radnicí, které je potřebné pro návštěvy radnice, zabírá ale velkou část prostranství. Zároveň musí zůstat zachovaná centrální část náměstí pro pořádání trhů a kulturních akcí. „Další možností je doplnění mobiliáře, je možné se zabývat moderní stříškou toalet na náměstí. Účastník soutěže má možnost navrhnout i náplň života na náměstí. Třeba umístit citlivě nějakou modrozelenou infrastrukturu, třeba související s vodou, aby lidé měli důvod se na náměstí zdržet delší dobu," doplnil Bosák.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Visit Plzeň

Štítky náměstí Republiky, revitalizace náměstí, stromy na náměstí, náměstí se zazelená

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se nová podoba náměstí Republiky. Chybět by neměly vzrostlé stromy, více zeleně a omezí se doprava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.