Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Společnost Plzeňská teplárenská obsluhuje kromě Plzně také 173 lokálních zdrojů tepla v pěti krajích

Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, obsluhuje kromě tří zdrojů centrálního vytápění v Plzni také 173 lokálních tepelných zdrojů v pěti českých krajích. Mají tepelný výkon kolem 48 megawattů, což je téměř pětina špičkového tepelného výkonu plzeňské teplárny.

„Dceřiná společnost Plzeňská teplárenská energetické služby (PTES) je ve více než 30 městech, a to od Českého Krumlova přes západočeský Hazlov, středočeskou Březnici až po východočeský Kostelec nad Orlicí," uvedl generální ředitel Václav Pašek. Výkonově největším tepelným zdrojem je kombinace plynových kotlů a kogenerační jednotky ve městě Holýšov na jihu Plzeňska, které už vlastní PTES. Také v Březnici zajišťuje firma dodávku tepla ze všech velkých zdrojů.

„Další máme v Horní Bříze na Plzeňsku, Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí. Významně působíme také v jižních Čechách, například v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, kde jde také o velké tepelné zdroje, většinou v odlehlých lokalitách, kam nedává smysl vést potrubí centrálního zásobování z městské teplárny," uvedl ředitel PTES Jiří Král.

Ze 173 tepelných zdrojů jich je 16 procent ve vlastnictví PTES a zbytek jsou nájmy nebo koncesní smlouvy. „Převládá model, kdy to zajišťujeme 'na klíč'. Technologii a prostor si pronajmeme, zajistíme dodávku plynu, případně elektřiny a dodáváme teplo do objektu," řekl Král. Ani v jednom případě nejde o pouhý servis bez provozování zdroje a následné dodávky tepla.

„Poměrně masivní decentrální dodávky tepla i mimo Plzeň jsme rozvinuli v roce 2021. Daří se nám získávat nové zákazníky. Obsluhujeme také z pohledu decentrálního zásobování netradiční zdroje jako tepelná čerpadla, fotovoltaické systémy a kogenerační jednotky," řekl Král. Podle něj města v ČR chápou PTES jako stabilní a spolehlivou firmu. Skupina Plzeňská teplárenská umí překlenout krátkodobé výkyvy cen energií, zvláště na trzích se zemním plynem, který většina odběratelů mimo Plzeň využívá.

Plzeňská teplárenská dva roky jednala o koupi Teplárny Strakonice, což by byl největší obchod firmy v oblasti centrálních dodávek tepla. „Jednání skončila, město se rozhodlo, že ji neprodá," uvedl Pašek. PTES jedná s dalšími možnými zákazníky. „Spíše jde o decentrální výtopny a jejich rozvoj. V některých městech jich obsluhujeme už víc, a proto se takový rozvoj nabízí. Kde je příležitost, tam jdeme," řekl.

Po postupných nákupech zdrojů už teď PTES také sama investuje a buduje. Má 18 vlastních zaměstnanců. Další lidi na obsluhu si zajišťuje na dohodu v místě externího zdroje. Další "dcera" Plzeňská teplárenská SERVIS IN zajišťuje se 120 zaměstnanci údržbu, montáže a investice do centrálních i decentrálních zdrojů. „Teď to ještě rozšiřujeme o další plynové technologie, tepelná čerpadla a fotovoltaické systémy tak, abychom měli pokryté všechny typy zdrojů a zákazník dostal komplexní nabídku," dodal Pašek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Plzeňská teplárenská

Štítky Plzeňská teplárenská, Teplárna Strakonice, teplárenská společnost, producent tepla, strategické partnerství, lokální zdroj tepla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společnost Plzeňská teplárenská obsluhuje kromě Plzně také 173 lokálních zdrojů tepla v pěti krajích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.