Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Dělostřelci poprvé vysílají do zahraniční mise vojáky aktivní zálohy, budou obsluhovat houfnice DANA

Dělostřelci z Jinců celý letošní rok působí pod německým velením v alianční misi eFP v Litvě. Vůbec poprvé od 2. světové války v Pobaltí nasadili těžkou techniku, konkrétně několik kanonových houfnic DANA. Premiérově se v této misi představí také vojáci aktivní zálohy (AZ), kteří v létě vyrazí do litevské Rukly jako obsluhy tohoto děla.

Se 132. dělostřeleckým oddílem, který v Litvě stráví půl roku, vyjedou dvě rotace vojáků AZ, kteří se vystřídají po třech měsících. Záložáci se na misi připravovali společně s profesionály a certifikaci zvládli bez problémů.

„Ačkoliv se jedná o zkušené vojáky AZ, kteří u pluku slouží několik let, nastupovali do přípravy na misi s hendikepem, vždyť 20 dní výcviku ročně se nemůže rovnat celoroční přípravě profesionálních vojáků. Přesto se do této výzvy pustili s vervou a pílí a náskok profíků dohnali. O tom svědčí, že úkolové uskupení bez problémů zvládlo jak národní certifikaci, tak i mezinárodní kontrolu celého mezinárodního praporu, která obvykle probíhá až během nasazení,“ prozradil náčelník skupiny pro přípravu aktivní zálohy 13. dělostřeleckého pluku kapitán Jiří Mrzena.

Zároveň kapitán Mrzena ocenil nejen obětavost svých záloh, ale zejména jejich zaměstnavatelů s ohledem na to, že výcviků bylo v rámci přípravy na misi skutečně mnoho. Dvě pětičlenné skupiny záložáků doplní 150 vojáků 13. dělostřeleckého pluku, kteří mají celý tento rok v Pobaltí na starosti palebnou podporu tankovým a mechanizovaným jednotkám.

„V Litvě máme nasazenu samohybnou kanonovou houfnici vz. 77 DANA, vozidlo MKPP Titus a lehké obrněné vozidlo průzkumu,“ upřesnil velitel úkolového uskupení major Roman Buldra. Jeho vojáci se na misi připravovali společně s Němci, Belgičany, Nizozemci a Nory – tedy s národy, s nimiž budou v Pobaltí za několik týdnů chránit východní hranici NATO.

„Hodnotící cvičení za využití simulačních technologií bylo nesmírně cenné. Byli jsme postaveni před různé incidenty, které mohou nastat v konfliktu s vysokou intenzitou, a to od napadení vlastních jednotek dělostřeleckou palbou přes budování ženijních zátarasů k řešení odsunu raněných a poškozené techniky. Jako průzkumné prostředky byly využity i bezpilotní prostředky, které byly v hojnosti používány i nepřítelem,“ upřesnil velitel úkolového uskupení.

V roli nepřítele se na cvičení Dynamic Bison v německém Altmarku představily německé tanky Leopard, které má nově ve výzbroji i česká armáda. „Naživo za použití simulačních technologií jsme si mohli vyzkoušet i přímou střelbu z našich děl na tyto tanky a bylo nesmírně zajímavé vidět, jak se chová tank Leopard při útoku na palebné postavení jednotlivých čet,“ doplnil Buldra.

• Mise eFP (enhanced Forward Presence) je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu v roce 2016.
• Spočívá ve vytvoření bojových uskupení umístěných ve státech tvořící východní křídlo NATO.
• V Litvě působí kromě Čechů rovněž Nizozemci, Němci, Norové, Lucemburčané a Belgičané.
• V Rukle je nyní nasazen 131. dělostřelecký oddíl, v létě jej vystřídá 132. dělostřelecký oddíl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KySIO

Štítky dělostřelci, houfnice DANA, aktivní zálohy, zahraniční mise, mise v Pobaltí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Buchtík

Slabá znalost historie -- bláboly frustráta. Nebo jen provokace ? Za druhé války byly každé zemi skupiny spolupracující s Němci. V Pobaltí to bylo spojeno (podpořeno) tím, že se jednalo zčásti o protiruské hnutí. Tvrzení "dobrovolní vojáci pod taktovkou Němců" - je naprostý blábol. Správněji je myslím naši vojáci jsou součástí NATO, pokaždé jim velí vojsko jiné země, někdy jsou velícími Češi

Pátek, 24. května 2024, 18:40Odpovědět

Pavel Caba

takže dobrovolní vojáci pod taktovkou němců že by něco jako Dobrovolnická svatováclavská rota tam taky byli dobrovolní vojáci kolaboranti s náckama ale co by se člověk divil zločinec se vždy vrací na místo činu a litva byla a je nadšeným obhájce myšlenek německého nacismu

Pátek, 24. května 2024, 09:26Odpovědět

Dělostřelci poprvé vysílají do zahraniční mise vojáky aktivní zálohy, budou obsluhovat houfnice DANA  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.