Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeň je v kraji Městem pro byznys, kde počet firem. Za ní skončily Rokycany a Tachov

Trvale rostoucí počet ekonomických subjektů na obyvatele, kvalitní dopravní dostupnost pro podnikatele a nadprůměrné prostředky do veřejné dopravy a kultury přivedly Plzeň k titulu Město pro byznys 2023 v Plzeňském kraji. Za ní skončily Rokycany a Tachov. Ve srovnávacím výzkumu analytici agentury Datank hodnotí 17 let všech 205 obcí s rozšířenou působností v ČR. Celostátní finále soutěže bude 22. května.

"V Plzni je nejlepší podnikatelské prostředí i přístup veřejné správy. Počet ekonomických subjektů na 1000 obyvatel meziročně nadprůměrně stoupá. Rozvoj podnikání podporuje dobrá dopravní dostupnost," uvedl mluvčí soutěže David Pavlát. Ve městě je nejvíce dobíjecích stanic elektromobilů. "Vyhrála také v testu elektronické komunikace, který fiktivními podnikatelskými dotazy ověřuje rychlost a kvalitu odpovědí živnostenských úřadů," řekl.

Primátor Roman Zarzycký (ANO) věří, že Plzeň bude úspěšná i na celostátní úrovni. "Děláme pro to maximum nejen v transparentnosti výběrových řízení, ale také v investicích. Letos a v příštích dvou letech proinvestujeme 8,5 miliardy," řekl. Město podle něj hodně investuje do dopravy. Má moderní vozy MHD a vozovnu, opravuje tramvajové tratě, soustředí se na omezování emisí a ekologické zátěže. V novém TechToweru podporuje start-upy, podnikatele motivuje dotačními vouchery. "Každý týden hovořím s významnými zaměstnavateli, Hospodářskou komorou a zástupci kraje a obvodů. Snažíme se být předvídatelní z hlediska podnikatelského zázemí," dodal Zarzycký.

Rokycany mají nadprůměrný počet dokončených bytů na 1000 obyvatel, dostatek volných pracovních sil a hodně podporují sport. "Mají nejnižší náklady na dluhovou službu a nejvyšší likviditu. Velmi dobře byl podnikateli hodnocen web města, na němž je vše potřebné pro komunikaci s veřejnou správou a řada dalších užitečných informací," řekl Pavlát. Tachov má nejvyšší podíl firem s více než 250 zaměstnanci, zaznamenává nejvyšší nárůst počtu obyvatel a index stáří, tedy poměr osob nad 65 let k lidem mladším 15 let, je velmi nízký, což je příslibem pro rozvoj podnikání. Radnice nadprůměrně investuje do bydlení, uvedl.

"Od loňska pořádáme pravidelná Business Fóra - pravidelná setkání podnikatelů a živnostníků s městem, kde diskutujeme potřeby i problémy podnikání ve městě," řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov). Radnice je pořádá ve dvou formátech - pro velké a malé firmy. "Velké firmy chceme přivést ke společenské odpovědnosti za to, že nám výrazně navýšily počet obyvatel města, a diskutujeme s nimi, jak by se mohly podílet na řešení problémů," uvedl.

Spolupráce s podniky v Tachově je podle Vrány na vyšší úrovni, ale teď se snaží hledat cestu také k firmám na Nové Hospodě, kde je CTPark Bor, největší industriální zóna v ČR u hranic s Německem. "To je pro nás problematičtější část. Tam je nejvíc lidí, kteří u nás jen přespávají a nemají vztah k městu," konstatoval. Tachovské firmy dávají městu sponzorské dary a podílejí se na hrazení obědů dětem rodičů, kteří jsou v tíživé finanční situaci. "S jednou firmou jsme dojednali stavbu školky pro potřeby města. A tachovské podniky se také podílejí na záměru přemístit střední průmyslovou školu z odlehlých Světců přímo do Tachova," dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Visit Plzeň

Štítky město pro byznys, srovnávací výzkum, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň je v kraji Městem pro byznys, kde počet firem. Za ní skončily Rokycany a Tachov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.