Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letních dětských táborů je díky zájmu víc, řekl hlavní organizátor z Plzeňska. Ještě je volných 1000 míst

Vyšší zájem o prázdninové dětské tábory než loni očekává jejich největší organizátor na Plzeňsku - Středisko volného času Radovánek. Pořádá téměř 120 vícedenních táborů, o pětinu víc než loni a o desetinu víc než v předcovidovém roce 2019. Zatím jsou naplněné ze dvou třetin, ještě se může přihlásit 1000 dětí. Populární jsou hlavně sportovní, taneční, rodiče chtějí všeobecně zaměřené pobyty s příběhem a hrou nebo poznávací tábory. Ceny pobytových táborů zvedal Radovánek jen tam, kde si pronajímá celý areál a jeho majitel zdražil nájem. U příměstských táborů zůstaly ceny stejné.

"Největší zájem je o příměstské tábory, protože mi přijde, že se moderní rodiče stále více bojí dávat nám děti na noc. A to je škoda, protože na pobytových táborech se děti naučí převzít za sebe zodpovědnost a je to také výchovné, protože děti vidí, co pro ně rodiče po celý rok dělají," řekla ředitelka Radovánku Eva Tischlerová. Příměstských táborů jsou dnes zhruba dvě třetiny, rodiče je mají jako celodenní družinu a jsou spokojeni, že mají večer dítě doma. Zbylé jsou pobytové - týdenní, desetidenní a čtrnáctidenní. "Tam děti zažijí spoustu dobrodružství a přátelství a naučí je to pro život," uvedla Tischlerová. O třítýdenní tábory už je minimální zájem, jak kvůli délce, tak kvůli ceně až 12 000 Kč.

Nejvíc rodiče objednávají pětidenní městské a z pobytových týdenní. "Mezi rodinami jsou obrovské rozdíly, a proto máme velmi pestré tábory, aby si každá mohla vybrat," řekla Tischlerová.

Příměstské tábory na 16 pracovištích Radovánku, kde jsou děti od 08:00 do 16:30, vycházejí v průměru na 2000 korun. U pobytových deseti- až čtrnáctidenních jsou ceny od 5000 do 8000 Kč. "Pobytové tábory jsou od covidu v průměru o 3000 korun dražší, jen stravování stojí 360 až 500 na den, někde se ještě připlácí druhé večeře," informovala ředitelka. Na větších táborech se 100 dětmi musí být minimálně 20 dospělých. Zdražily také výlety a vstupy na památky, i na skupinovou vstupenku platí dítě 80 korun za jednu trasu.

Letošní kapacitu táborů má Radovánek 2830 dětí, teď je jich přihlášeno přes 1800. "Nejvíc se hlásí koncem června, rodiče hodně čekají, kdy jim v podnicích dají dovolenou a kdy pohlídají babičky. Dokonce hlásí děti i v červenci. Přihlašování je spuštěné už od 1. prosince," uvedla Tischlerová. Loni prošlo 98 tábory Radovánku rekordních 1800 dětí. "Letos jich ale bude víc, protože máme nejvíc účastníků zájmového vzdělávání v historii v pravidelné činnosti během roku - přes 4500," uvedla. Přes rok má Radovánek do 180 externistů, v létě dalších 160.

Radovánek opět nabízí víc novinek, které už jsou téměř plné. Například letní dobrodružství s čaroději, tajemství Atlantidy, malování se zážitkem, detektivové na stopě, Bradavice na výletech po tajemstvích Evropy, týden s létajícími modely, kde si děti vyrobí drony, oblíbený je logopedický tábor. "Plný už je například tábor tancování s angličtinou a některé technické tábory," uvedla. Radovánek dále připravil tematiku superhrdinů, modelingu, lovců záhad, fotografie, robotiky, rybaření, ale i počítače se sportem a sport s první pomocí.

Příští rok plánuje už v červnu čtyři týdenní tábory pro rodiče s předškolními dětmi. "Potřebujeme, abychom děti ve věku třeba čtyř let nadchli," uvedla. Aktivity tam budou mít také matky nebo otcové, odpoledne budou soutěžit celé rodiny. "Hlavním motivem bude kromě zábavy a relaxace to, aby matka poznala, jak se chová dítě v kolektivu," dodala Tischlerová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky tábor, letní tábor, dětský tábor, Radovánek, plzeňská zoo, příměstský tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letních dětských táborů je díky zájmu víc, řekl hlavní organizátor z Plzeňska. Ještě je volných 1000 míst  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.