Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nový skleník s tropickým pralesem a africkými motýly postaví za 21 milionů korun plzeňská zoo

Nový skleník s tropickým pralesem, želvami obřími a s pestrými africkými motýly postaví plzeňská zoologická zahrada. Má ji to umožnit zhruba jednadvacetimilionová investice jejího zřizovatele, města Plzně, z přebytku loňského hospodaření. O rozdělení přebytku budou v dubnu rozhodovat městští zastupitelé. 

"Plzeňská zoologická zahrada patří k největším atraktivitám v Plzeňském kraji, ročně ji navštěvuje kolem půl milionu lidí. Jsem rád, že díky přebytku hospodaření můžeme poskytnout prostředky na další investice," řekl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Na provoz zoologické zahrady město v letošním rozpočtu vyčlenilo 107 milionů korun, podobně jako loni. V roce 2022 měla zoo z rozpočtu města přes 87 milionů, podle tehdejší výroční zprávy byl celkový obrat zahrady přes 170 milionů korun.

Skleník vyroste vedle hlavního vchodu v místě, kde kdysi stály nízké klece. Bude z poloviny zděný a z poloviny prosklený kvůli energetickým úsporám a bude mít rozměry asi osmkrát 40 metrů, takže to bude poměrně velká stavba, podobně jako je skleník Madagaskaru a Afriky, řekl ředitel zoo Jiří Trávníček. Celá expozice bude součástí dlouhodobého konceptu zahrady v projektu Stopy člověka v přírodě. "To je asi 20 různých geografických zastavení z celého světa - indiánské kultury, Papua Nová Guinea, africké kmeny. Vytváříme etnografická zastavení, jak lidé žili nebo žijí původně, ne moderní člověk v paneláku, ale ještě zajímavá etnografie, kdy člověk ještě žil v souladu s přírodou. A do toho naše zvířata a rostliny," řekl Jiří Trávníček. Podobně vznikly už například expozice s berberskými lvi nebo skleníkový pavilon Středomoří či pavilon amazonského pralesa.

Chystanému skleníku bude dominovat africký tropický prales a velké seychelské želvy obrovské, které zoo chová asi 20 let. Mohou dorůst do délky krunýře až kolem jednoho a půl metru a žijí i více než 150 let. "Máme jich asi pět a současný pavilon je jim už těsný. Začínají se pářit, tak aby měly důstojné prostředí. A jako bonus tam budou tropičtí motýli. Člověk půjde pralesem, bude koukat na želvy, možná i krokodýly, a bude tam vzduch plný afrických motýlů," popsal ředitel. Zoo chce vybrat co nejpestřejší a nejzajímavější motýly, jací jsou v umělých chovech na motýlích farmách k mání.

Kromě zvířat a botanické části skleník nabídne také informace o líhnutí motýlů, o želvách, o ochraně přírody a biodiverzity. Expozici doplní také etnografické zajímavosti a předměty ve styl Afriky a Seychelských ostrovů.

Zoo už dnes má kolekci asijských motýlů, a to v expozici o Filipínách, kde jsou také krokodýli, varani a želvy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plzeňská zoo, zoo Plzeň, nový skleník, tropický prales, africký motýl, stavba skleníku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový skleník s tropickým pralesem a africkými motýly postaví za 21 milionů korun plzeňská zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.