Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bývalý sklad ve Čtyřlístku se proměnil v důstojnou kapli, kde hraje velkou roli hra se světlem

PR článek

Ještě nedávno probíhaly bohoslužby v Domově se zvláštním režimem Čtyřlístek v jídelně. Díky nadšení tamních pracovníků se podařilo proměnit bývalý sklad v novou kapličku a místo, kde mohou klienti v klidu posedět. Prostory, kde hraje velkou roli světlo, ocenil i františkánský kněz Otec Šebestián, který kapli požehnal. Teď nese jméno svatého archanděla Rafaela, jenž je patronem ošetřovatelů nemocných a lékařů.

„Tuhle místnost jsem viděl ještě dřív, než se s ní začalo cokoli dít a byl jsem trochu skeptický, zda půjde z této suterénní místnosti něco udělat. Výsledek je naprostý luxus. Je to lepší, než jsem čekal,“ pochvaloval si Otec Šebestián Pavel Smrčina.

Kaple nese jméno svatého archanděla Rafaela, který je patronem cestujících, uprchlíků, ošetřovatelů nemocných, lékařů, lékárníků, mládeže a snoubenců. Lidé se k němu při modlitbách obrací při důležitých rozhodnutích nebo před operacemi.

Domov se zvláštním režimem Čtyřlístek provozuje Městský ústav sociálních služeb města Plzně (MÚSS). Kapacita zařízení je 286 klientů, mnozí z nich jsou věřící. „Hlavním strůjcem celého nápadu je naše kolegyně Markéta Jeslínková. Návrh připravil pan inženýr Jan Trčka a musím říci, že se to opravdu povedlo. Z původního malého skladu vznikla krásná kaple a důstojný prostor,“ ocenil ředitel MÚSS Mgr. František Šampalík

„Chtěli jsme, aby tu bylo místo, kde mohou lidé v klidu rozjímat, kde budou mít klid a kde bude moci probíhat bohoslužba důstojným způsobem, protože věřících lidí zde máme poměrně hodně. Je to také prostor pro rodiny, protože lidi nám bohužel odcházejí a potřebují nějaké místo, kde si mohou všechno přebrat, uklidnit se a smířit se. Jsme velmi spokojení. Vypadá to krásně a decentně,“ prozradila sociální pracovnice DZR Čtyřlístek Bc. Markéta Jeslínková.

Před architektem ale ležel nelehký úkol. Prostor se totiž nachází v suterénu a nad ním je navíc terasa. Denního světla tam moc nepronikne. „To málo světla, co sem projde, tak je přivedené štěrbinou za křížem. Pokud je úplně zhasnuto, tak prochází světlo za ním. Když rozsvítíme, tak je tu prolomený strop ve tvaru kříže, kde jsou světla ve dvou barvách, čímž se prostor opticky zvedne,“ vysvětluje Ing. arch. Jan Trčka z Ateliéru Soukup Opl Švehla s.r.o. V kapli se pohodlně usadí 12 lidí. Díky velké prosklené stěně lze prostor rozšířit až na chodbu.

Podle Otce Šebestiána je takové místo velmi důležité, obzvlášť pak v zařízeních jako je Čtyřlístek. „Člověk ke stáru už nemá tolik fyzických možností a vše se přesouvá do nitra. A buď člověk to nitro vypne a kouká jen na televizi, nebo ho udržuje. To je právě ta mentální kapacita, vztahy, duše, prosba, ztišení, meditace. Můžeme tomu říkat různě. Princip ale je, že jde o něco, co ještě mohou a mají a byla by hrozná škoda, kdyby to tu nebylo," dodal. 

Městský ústav sociálních služeb je příspěvkovou organizací města Plzně a poskytuje pobytové služby pro seniory v zařízeních DZR Sněženka, Čtyřlístek a Petrklíč. Dále poskytuje služby pro osoby se zdravotním postižením v zařízení DOZP Nováček a v denním stacionáři Jitřenka. Kromě toho poskytuje také terénní služby seniorům a osobám se zdravotním postižením. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Městský ústav sociálních služeb, MÚSS, Čtyřlístek, kaple, bohoslužba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý sklad ve Čtyřlístku se proměnil v důstojnou kapli, kde hraje velkou roli hra se světlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.