Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o optimalizaci systému odpadkových košů, které po desítkách mizely z ulic?

Velké pozdvižení způsobil v Plzni úbytek košů na odpad, které mizely po desítkách z ulic města. V některých obvodech jich město odebralo hned 50 a to bez náhrady. Podkladem pro návrh optimalizace košíků byl materiál Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, který se zaměřoval na celý městský mobiliář. Odebírání košů se nelíbí veřejnosti a jde o téma, o kterém bouřlivě diskutují i místní politici. Jejich názory vám teď prezentujeme v naší Politické koridě.

Otázka: Co si myslíte o optimalizaci systému odpadkových košů v Plzni ?

David Procházka (ANO) 

Musím respektovat rozhodnutí odborníků a rezortního náměstka Pavla Bosáka, kteří se rozhodli stávající systém upravit.  Souhlasím s tím, že někde byla síť odpadkových košů opravdu hustší a pokud bude objem rušených košů vyvážen větší velikostí nových nádob a jejich častějším svozem, může být v místě větší pořádek. V čem se s výše uvedeným názorem ale neztotožňuji je situace mimo centrum, kde si stojím za tím, že by v dohledové vzdálenosti od sebe koše být měly. To potvrzují svými stížnostmi nad mizejícími koši i samotní obyvatelé. Budu apelovat na to, abychom si celou změnu po čase vyhodnotili a případně systém ještě doupravili k celkové spokojenosti nás všech.                                                 

David Šlouf (ODS)

Situace ohledně odpadového hospodářství ve městě Plzni mi přijde jako nová kapitola z Kroniky města Kocourkova… Přestože, nebo možná protože,  odpovědní zástupci ve vedení města ví, že na Silvestra, 31.12.2023 domácnosti vyprodukují nejvíce odpadu v celém roce, tak raději na Nový rok zruší bez náhrady svoz komunálního odpadu a argumentuji tím, že je státní svátek…tak ještě že podobným způsobem neuvažuje vedení nemocnic nebo složek integrovaného záchranného systému….ale tím to ani zdaleka nekončí. Přestože, nebo možná protože, je kolem malých odpadkových košů velký nepořádek a koše jsou přeplněné, bylo učiněno rozhodnutí, že část košů bude odstraněna a na poměrně logickou otázku ,,jaké důvody pro tato rozhodnutí vedení města mělo“ odpovídá odpovědný resortní radní pan náměstek Bosák na Zastupitelstvu města takto: ,,Je to kontraintuitivní rozhodnutí, které kdyby politik se pouze řídil tou prvoplánovou reakcí veřejnosti, no tak takovéto rozhodnutí neudělá.“

Martin Dittrich (SPD) 

Optimalizace systému odpadkových košů je zajisté přínosem. Lepší a smysluplnější rozmístění košů naše město potřebuje. V místech, kde je hustější pohyb lidí je samozřejmě výhodné použití nádob většího objemu. Věřím, že optimalizovaný systém bude plynulejší a osvědčí se.

                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Jiří Klečka (PRO Plzeň)

Tento návrh souzní s doporučením odboru životního prostředí, který zdůrazňuje potřebu efektivního nakládání s odpady a minimalizaci jejich negativních dopadů na životní prostředí. Optimalizace umístění košů a velikosti nádob je proto nejen z hlediska městského plánování a efektivity svozu, ale také z ekologického hlediska, klíčová. Společné úsilí občanů, městských úřadů a odborníků na životní prostředí může vést k vytvoření udržitelnějšího a čistšího prostředí pro všechny obyvatele města.

                                                                                                                                                                                               

Pavel Bosák (Piráti) 

Odpadkový koš není jen nádoba, ale služba. Ke každému musí zajet vozidlo s pracovníkem, a to někde až třikrát za den. V minulosti byly koše rozmisťovány nekoncepčně, což vedlo k nerovnoměrnému pokrytí města a k plýtvání. Abychom práci našich zaměstnanců a naši techniku využívali efektivněji, navrhl Odbor životního prostředí úpravy systému tak, aby např. místo dvou malých košů byl umístěn jeden dvojnásobný, který bude vyvezen častěji. Málo využívané koše byly odstraněny, což uvolnilo kapacitu pro navýšení počtu výsypů v přetížených oblastech. I přes úbytek některých košů zůstává celkový objem svezeného odpadu stejný. Navíc stále spolupracujeme s obvody, abychom rozmístění košů průběžně upravovali.

Aleš Tolar (STAN) 

Optimalizace rozmístění odpadkových košů je správný a odůvodněný krok, který byl bohužel jedním novinovým článkem veřejnosti nešťastně interpretován, čehož vzápětí využila opozice a celý úmysl zpochybnila a udělala z něj strašáka pro veřejnost. Ve skutečnosti se s odpadkovými koši neudálo nic fatálního. Někde sice koše byly odstraněny, ale někde je nahradil nový typ objemnějších nádob. Některé koše budou vyváženy i častěji než dosud. Vše se neděje s cílem snížit náklady na udržování pořádku ve městě, naopak, cílem je prostředky na vývozy vynakládat smysluplněji a mít koše rozmístěny skutečně účelně. Chceme mít v Plzni větší pořádek a méně přetékajících nádob s odpadky všude kolem. Ale je k tomu zapotřebí i to, aby i mnozí lidé změnili své chování a chovali se k veřejnému prostředí odpovědněji.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Odpověděli představitelé všech zastupitelských klubů z plzeňského zastupitelstva. Postupujeme podle pravidel v doručování odpovědí v rámci sjednocení podmínek pro všechny redakce Drbny v ČR. Za zastupitelský klub SPOLU, kde jsou vedle ODS, TOP 09 a KDU ČSL se od listopadu odesílá vždy jen jedna odpověď. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Politická korida, co si myslí zastupitelé, optimalizace košů, odpadkové koše, mizí odpadkové koše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Co si myslí zastupitelé Plzně o optimalizaci systému odpadkových košů, které po desítkách mizely z ulic?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.