Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Plzni se budou číst jména obětí holocaustu

Město Plzeň se ve čtvrtek 2. května připojí k veřejnému čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa. Cílem již čtrnáctého ročníku je vzpomínání na oběti holocaustu – šoa. Letos se do projektu zapojilo 21 českých měst.

Dvouhodinové nepřetržité čtení začne ve 14 hodin U Branky ve Smetanových sadech. Záštitu nad akcí převzali velvyslanec státu Izrael v České republice J. E. Daniel Meron, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a v Plzni primátor města Martin Baxa, který se též zapojí do čtení jmen v Plzni. Zapojit se do čtení jmen obětí může každý.

Maraton čtení jmen připomíná jednotlivé ženy, muže a děti, kteří byli kvůli svému přisouzenému židovskému nebo romskému původu pronásledováni, perzekvováni a zavražděni během druhé světové války.

Hojně se do čtení jmen zapojují nejen pamětníci a přeživší koncentračních táborů a jejich potomci, ale též mladí lidé, někdy i celé školní skupiny. Velice nás těší, že se každý rok k veřejnému čtení přidávají další města. Nově jsou to Karlovy Vary, Mikulov, Nýrsko, Prostějov a Teplice,“ vysvětlila Tereza Štěpková, ředitelka Institutu Terezínské iniciativy.

Letos Seznamy na čtení jmen vycházejí z databáze obětí, která je dostupná na portálu www.holocaust.cz a kterou vytvořil a spravuje Institut Terezínské iniciativy.

Autoři

Štítky Plzeň, holokaust, druhá světová válka, Tomáš Petříček, Martin Baxa, Daniel Meron, Institut Terezínské iniciativy, Izrael, Česko, Karlovy Vary

V Plzni se budou číst jména obětí holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.