Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Většina šumavských lyžařských areálů je mimo provoz. Začaly jarní prázdniny a budou hlavně o pěší turistice

V důsledku oblevy způsobené deštěm a teplým počasím přerušily provoz téměř všechny šumavské lyžařské areály v Plzeňském kraji. Lyžuje se už jen na sjezdovce v Kašperských Horách a na Alpalouce mezi Železnou Rudou a Špičákem. Šumava je přesto plná lidí, protože začaly jarní prázdniny okresům Plzeň město, sever i jih a klienti měli zaplacené pobyty.

Jarní prázdniny plzeňských dětí patří pro zimní areály v kraji vedle vánočních prázdnin k vrcholům zimní sezony. Letos se kvůli počasí nevydařilo vánoční a novoroční lyžování, sníh není ani na jarní prázdniny. Největší areál v kraji Ski&Bike Špičák měl od minulého pondělí poloviční ceny a lyžování jen na jednom svahu. „Nekončící teplé počasí doprovázené deštěm ukončilo lyžování i na dosud poslední sjezdovce, která byla v provozu," oznámil areál už v sobotu. Provoz skončila i většina ostatních vleků v Železné Rudě.

„Jezdí zatím ještě Alpalouka, ale také ne na celé sjezdovce. Je otázka, jak dlouho se podaří při tomhle počasí sníh ještě udržet," řekla Iva Juhová z železnorudského infocentra. Tam o víkendu přišlo víc lidí. „Ti, co měli objednané ubytování na jarní prázdniny, teď chodí k nám do našich expozic. Mohou jít do muzea, na nádraží v Alžbětíně na expozici o šumavském parku. A hodně chodí na pěší túry. Počasí není špatné," řekla Iva Juhová. Dostupné jsou například oblíbené trasy na Černé a Čertovo jezero nebo k jezeru Laka. Stále jezdí lanovka na Pancíř, takže pěší mohou vyjet na vrchol a vydat se například na Belveder.

Dalším oblíbeným turistickým cílem je teď i vrcholek hory Ostrý, který se nachází těsně za hranicemi na bavorské straně. Horu s populární hospodou na vrcholku lze zdolat z české i z německé strany. 

Lyžování se daří udržet také v Kašperských Horách. „Udělali jsme si zásobu sněhu o adventu, ale ta zásoba mizí a už nemáme kde brát. Ještě v pondělí pojedeme, ale jak to bude dál, se budeme rozhodovat podle počasí den ode dne. Lidé ale jsou a lyžují," řekla pracovnice areálu.

Běžecké stopy se v západočeské části Šumavy nemohou kvůli nedostatku sněhu udržovat několik týdnů. Stále je ale možné jet z Modravy na vrchol Březníku. „Na nástupu je opravdu jen velmi slabá vrstvička sněhu a vytátá místa, ale od Modravského mostu dál je podle běžkařů, kteří tam dnes byli, možné ještě v prošláplé stopě jet. Sníh je ale mokrý,“ řekla Martina Karlová z infocentra v Modravě. Lidé ale chodí pěšky na slatě, na Rokytu, dojít by se dalo i na Javoří Pilu. Do hor namísto lyžařů přijíždějí už lidé na kolech, dodala Karlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyžování, obleva, jarní prázdniny, lyžování na Šumavě, lyžařské areály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina šumavských lyžařských areálů je mimo provoz. Začaly jarní prázdniny a budou hlavně o pěší turistice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.