Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zvládat tréninky i školu. Západočeská univerzita letos podpoří sedmnáct nadějných sportovců a sportovkyň

Hned sedmnáct sportovců a sportovkyň podpoří v letošním roce Západočeská univerzita v Plzni. Nejnovějšími členkami stipendijního programu UNIS jsou hokejistky, házenkářky a lyžařka. Letos poprvé vedení projektu přizvalo i středoškoláky se zájmem o studium na ZČU. Program UNIS umožňuje studujícím kombinovat rozvrhy výuky s rozvrhy sportovních tréninků, utkání nebo závodů. Ti nejúspěšnější dostávají měsíční stipendium až 15 tisíc korun.

Západočeská univerzita pomáhá sportovcům zvládat časově náročné tréninky, vyučující chtějí vidět i studijní výsledky. „Apelujeme na sportovce, aby nenechávali zápočty a zkoušky na poslední chvíli. Plnění studijních povinností je totiž podmínkou pro zapojení do programu a vyplácení stipendia," vysvětluje děkan FPE Pavel Mentlík.

Mezi podpořené sportovkyně patří hokejistky a sestry Alexandra a Sandra Halounovy. Jedna studuje politologii na Fakultě filozofické, druhá právo a právní vědu na Fakultě právnické. Obě loni významně přispěly k zisku bronzové medaile v ledním hokeji na Zimních světových univerzitních hrách 2023 v americkém Lake Placid. Právě tento výkon je letos poprvé zařadil do stipendijního programu UNIS.

„Byla tam velká konkurence a byla to akce fakt na vysoké úrovni. Hrajeme ale i tenis a zúčastnily jsme se i akademického mistrovství republiky ve čtyřhře, které jsme vyhrály," doplňují se vzájemně sestry. „Sport se spíš snažíme přizpůsobit tomu studiu než studium sportu," říkají Alexandra a Sandra Halounovy.

Program Ministerstva školství ČR (MŠMT) a resortního sportovního centra VICTORIA VSC aktuálně na plzeňské univerzitě čítá 17 studentek a studentů, na univerzitě jej má na starost Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické. „Ta základní meta, kdy student má jasnou účast v projektu, je úroveň mistrovství Evropy už v juniorských kategoriích a výše," říká Václav Salcman, hlavní koordinátor projektu na ZČU a vyučující na Fakultě pedagogické (FPE).

Sportovci musí svoje místo v programu navíc každý rok obhajovat.  To se letos znovu podařilo i paralympijské plavkyni Vendule Duškové: „Můžu dělat to, co dělám. Letošní sezóna bude extrémně náročná, jak časově, tak finančně," řekla na setkání sportovců paraplavkyně, která pozdravila účastníky setkání přes videohovor a která bude i na letošních Paralympijských hrách v Paříži reprezentovat Českou republiku a ZČU.

Výše stipendia, na něž mají členky a členové UNIS nárok, je podle jejich výkonů odstupňována do pěti výkonnostních kategorií – od 15 tisíc korun pro kategorii A až po 5 tisíc v kategorii E. Kromě stipendia mohou špičkoví sportovci z řad studujících využívat i služby psychologa, výživového poradce nebo fyzioterapeuta.

Oproti loňsku klesl počet podpořených o dva poté, co ministerstvo školství snížilo celému projektu objem financování. „Ministerstvo teď v celé zemi omezuje prostředky. S tím se musíme nějak srovnat, už jsme redukovali zaměstnance tak, abychom zachovali peníze pro studenty na maximální možné míře," doplňuje Václav Salcman.

Ohodnoť článek

Foto ZČÚ

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, projekt, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, paralympijské hry, Pavel Mentlík, Vendula Dušková, Paříž, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvládat tréninky i školu. Západočeská univerzita letos podpoří sedmnáct nadějných sportovců a sportovkyň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.