Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejslavnější šumavská obec Modrava staví byty pro místní obyvatele, zájem o bydlení je velký

Bohatá a jednoznačně nejslavnější šumavská obec Modrava je se 105 obyvateli jednou z nejmenších vesnic Plzeňského kraje. Teď staví byty pro místní občany. Prioritou obce, která eviduje desítky žádostí o bydlení, je to, aby tam rodiny žily i pracovaly. V turisticky hojně navštěvovaném místě přibývá díky bytům stálých obyvatel.

Modrava už několik let láká mladé rodiny na bydlení. Snaží se o převody nebo vykupuje pozemky, na nichž staví, také přebudovává starší nevyužité objekty. Sehnat volné pozemky je složité, protože obec leží v Národním parku Šumava, řekl strosta Jaroslav Doležal (Modrava pro všechny). V sousední Filipově Huti, která patří pod Modravu, koupila obec od soukromníka dva rozestavěné objekty nerealizované kozí farmy, které přestavěla zhruba za 15 milionů korun na pět bytů. Výrazně menší část s pěti malými pokoji bude sloužit ke krátkodobému ubytování, z čehož chce obec platit zaměstnance ve své Služby Modrava s.r.o. „V březnu chceme obě části kolaudovat," uvedl starosta.

Byty už má obec obsazené zejména místními mladými rodinami, jejichž poptávku eviduje delší dobu. Celkem tak bude mít Modrava 15 bytů jen pro místní rodiny. „Pro děti, které odrostou, aby tady někdo mohl zůstat," informoval Doležal. Počet obyvatel stoupl za 20 let z 80 na 105. Jsme jedna z mála šumavských obcí, kde přibývá obyvatel, teď máme docela dost dětí," uvedl.

Vesnička dále přestavěla koupenou dřevostavbu na obecní byt a chystá další čtyři byty na místě staré zbrojnice a vedlejšího starého domu v centru. „Tam budou stát dva dvojdomky. Projekt už je hotový, ale zatím tam máme problém s územním plánem, který teď předěláváme. Nový bude nejdříve do roka, ale spíš do dvou," uvedl starosta.

Modrava začala také novostavbu hasičské zbrojnice spojenou se sběrným dvorem, jde o investici za 18 milionů Kč. „Máme sdruženou jednotku s národním parkem. My zajišťujeme zázemí a park lidi, organizuje zásahy a techniku," doplnil Doležal. Výjezdů v oblasti přibývá. Jde hlavně o pomoc při častých dopravních nehodách, požárech, popadaných stromech a při hledání ztracených turistů.

Bohaté šumavské obci Modrava zůstaly stovky milionů korun ve zkrachovalém fondu. Desítky milionů už má zase zpět

Šumavská obec Modrava, která vložila peníze do zkrachovalého fondu WCA International, začala spolupracovat s firmou na vymáhání pohledávek. Je velká, má velmi dobré specialisty a obci se už daří dostávat peníze zpět. Na účet obce už vrátily...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Hodan

Štítky šumavská Modrava, stavba bytů, nové byty, zájem o bydlení, Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejslavnější šumavská obec Modrava staví byty pro místní obyvatele, zájem o bydlení je velký  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.