Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Legendární sochu truchlícího anděla na hrobu J. K. Tyla chrání před vandaly bednění. To by se ale mělo změnit

Dřevěné bednění už delší dobu zakrývá socha legendárního Smutečního anděla, hlídající hrob významného českého dramatika a divadelníka Josefa Kajetána Tyla. Ten se nachází na plzeňském Slavíně na Mikulášském hřbitově. Vandalové v minulosti nádhernou sochu několikrát poničili. Proto skončila preventivně ukryta pod bedněním. To by se ale už brzy mělo změnit.

Vandalové poškodili sochu opakovaně v letech 2016, 2017 a 2018. Pokaždé to odnesla uražená ruka s vavřínovým věncem. Škoda se vždy pohybovala kolem 70 000 korun. Celkově šlo o částku přesahující 210 000 korun. Tyto skutečnosti následně vedly správce majetku k tomu, že sochu truchlícího anděla ukryl bedněním před dalším řáděním vandalů. Současně se mělo najít řešení, jak sochu do budoucna zabezpečit, aniž by zůstala ukryta před návštěvníky malebného hřbitova, kde odpočívají slavné plzeňské osobnosti. Památkově chráněný areál hřbitova je zároveň i parkem.

Podle nejnovějších plánů by měl být Smuteční anděl na jaře vysvobozen z dřevěného bednění. Okolí hrobu by měla střežit bezpečnostní kamera. „Hrob významného dramatika J. K. Tyla má hodně nedůstojnou ozdobu už delší dobu, což se mi ani trochu nelíbí. Letos bedna zmizí a pokud bude problém s vandaly pokračovat, přistoupíme k řešení v podobě skleněného „akvária.“ Žádná krása to také nebude, ale myslím, že určitě lepší než dřevěná bedna,“ uvedl Aleš Tolar (STAN), náměstek plzeňského primátora pro oblast životního prostředí a dopravu.

Sochu by mohlo před vandaly chránit speciální ochranné sklo. Podle vizualizace by mělo jít o podobné „akvárium“ jaké chránilo v době covidu bývalého prezidenta Miloše Zemana. Město na akci vyčlenilo částku ve výši 700 tisíc korun. Konečné slovo ale budou mít památkáři. Na rozdíl od magistrátního památkového odboru má totiž problém s transparentním zakrytím anděla Národní památkový ústav. Tento způsob ochrany nepovažuje z památkového hlediska jako vhodný.

Zároveň je třeba zdůraznit, že pod bedněním se neskrývá originální pískovcová socha, jejímž autorem byl Antonín Wildt. Ten v roce 1858 vytvořil náhrobek na objednávku českých vlastenců z jemnozrnného mšenského pískovce. Protože původní pomník na hrobě byl ve špatném stavu, nechalo město Plzeň místo upravit, historický pomník zakonzervovat a uložit do depozitáře.

„V roce 2011 byla slavnostně odhalena přesná kopie pomníku od Jaroslava Vlčka u příležitosti 155. výročí od smrti J. K. Tyla. Na výrobu kopie pomníku byl použit pískovcový materiál a to z totožné lokality, odkud byl použit tento materiál na výrobu originálu. Pomník vznikl podle historické fotodokumentace vzhledu náhrobku a podle odlitku sochařského díla po jeho úpravě, při níž byly očištěny nepůvodní doplňky. Dominantu pomníku tvoří právě socha truchlícího anděla," uvedla tehdejší mluvčí magistrýtu Zdena Kubalová. 

Významný český dramatik a divadelník Josef Kajetán Tyl zemřel v Plzni 11. července 1856, pochován je právě na Mikulášském hřbitově. Mimo jiné zde najdete také hrob průmyslníka Emila Škody a řady dalších plzeňských osobností. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Správa veřejného statku města Plzně

Štítky Smuteční anděl, truchlící anděl, hrob J. K. Tyla, památník J. K. Tyla, hřbitov na Mikulášském, Mikulášská hřbitov, plzeňský Slavín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendární sochu truchlícího anděla na hrobu J. K. Tyla chrání před vandaly bednění. To by se ale mělo změnit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.