Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Skauti vyrábějí speciální svíčky pro Ukrajinu, které svítí a vyhřejí i místnost. Teď shánějí vosk a plechovky

Stovky zahřívacích svíček chtějí v únoru vyrobit plzeňští skauti pro obyvatele Ukrajiny, kteří zažívají třetí válečnou zimu. Svíčky z rozpuštěného vosku, kartonu a plechovek mohou pomoci v místech s přerušenou dodávkou elektřiny či nedostatkem topiva. Skauti z Plzně se připojili s celostátní skautské iniciativě a o pomoc žádají i plzeňskou veřejnost. Na výrobu svíček sbírají vosk a použité plechovky.

„Svíčka v plechovce je malý, ale užitečný pomocník. Hoří dlouhé hodiny a dovede zahřát celou místnost. Dá se nad ní ohřát jídlo nebo zmrzlé ruce, poslouží i ke svícení. Lidem na východní Ukrajině dovede nyní velmi usnadnit život a k výrobě přitom stačí plechovka z tvrdého kovu, karton a vosk nebo parafín," uvádějí skauti v celostátní výzvě Světlo a teplo pro Ukrajinu.

Na konci ledna budou sbírat materiál a na začátku února vyrábět svíčky. Budou rádi za nedohořelé svíčky z domácností nebo z kostelů, za zbytkový vosk či svíčky od firem a prodejců. Využijí i včelí vosk. Stejně tak potřebují velké množství použitých vymytých plechovek o průměru sedm až 20 centimetrů. Návod na výrobu těchto speciálních svíček najdete ZDE

„Rozhodli jsme se pomoci výrobou zahřívacích svíček, protože je o ně na Ukrajině zájem a je to pomoc, kterou můžeme zorganizovat odsud z Plzně. K samotné výrobě není potřeba žádných zvláštních dovedností, jen ochota pomoci druhým, kterou jako skauti máme. A samozřejmě materiál, který nasbíráme s pomocí plzeňské veřejnosti," řekl předseda plzeňských skautů Václav Lehečka.

Pro sběr materiálu otevřou skauti své prostory na Americké třídě 29 v týdnu od 29. ledna do 2. února, každý den od 16:00 do 19:00 a ve středu 31. ledna od 12:00. Kdokoli může v těchto dnech přinést materiál vlastní nebo nasbíraný na pracovišti či ve škole. V týdnu od 5. února budou skautské oddíly ve skautských klubovnách v Českém údolí vyrábět svíčky. Hotové svíčky pak odvezou do Prahy, odkud se svíčkami z celého Česka poputují na východní Ukrajinu.

V Plzni je v 50 skautských oddílech přes 2000 dětí, mládeže a dospělých dobrovolníků.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farnost sv. Markéty v Břevnově, Skaut.cz

Štítky skauti vyrábí svíčky, svíčky pro Ukrajinu, sbírají vosk, skauti, válečná zima, výroba svíček

Skauti vyrábějí speciální svíčky pro Ukrajinu, které svítí a vyhřejí i místnost. Teď shánějí vosk a plechovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.