Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňská Čtyřka investuje do opravy staré a zchátralé školy 150 milionů korun, přestěhuje tam svůj úřad

Čtvrtý plzeňský obvod Doubravka začne letos březnu či dubnu opravovat starou školu. Práce přijdou téměř na 150 milionů Kč. Do 121 let staré budovy v Masarykově ulici přestěhuje koncem roku 2025 svůj úřad, který je v nevyhovujících, stísněných a částečně pronajatých prostorách. Nejvyšší podíl zaplatí město. Obvod, který usiluje o vlastní prostory přes 15 let, se bude na přestavbě podílet 25 miliony Kč. Po dokončení stavby ušetří na nájmu za bývalou prádelnu, kde dnes sídlí část úřadu.

Chátrající historická budova základní školy z roku 1902, kterou se po dlouhých letech podaří zachránit, je jedna z nejstarších na Doubravce. Projde kompletní obnovou a doplní se přístavbou. Objekt je od roku 2017 prázdný, v letech 2006 až 2013 ho ještě využívala konzervatoř. "Zásadní je přestěhování úřadu z nevyhovující budovy v Mohylově ulici a z nájemních prostor. Doubravka získá ve třetím patře bývalé školy reprezentativní víceúčelový sál pro konání svateb a dalších společenských a kulturních akcí a dále nový pracovní sál zastupitelstva. Budovu využijeme komplet," řekl starosta obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Součástí projektu bude i parčík za školou, kde také vznikne místo pro oddávání. Revitalizace má být hotová na podzim příštího roku a úřad tam začne fungovat od ledna 2026. Kromě rekonstrukce historického pláště budovy bude nutné přizpůsobit interiér potřebám úřadu. "Na návrhu jeho celkové rekonstrukce jsme spolupracovali s plzeňskou fakultou designu a umění," řekla mluvčí obvodu Věra Zilvarová. Podle Soukupa začne stavba bouráním přistavěné budovy šaten, kterou nahradí moderní přístavba s výtahy a dalším zázemím.

Rekonstrukce je podle místostarosty obvodu Zdeňka Mádra (ODS) dalším krokem v dlouhodobé koncepci obvodu vytvořit z protějšího Habrmannova náměstí s parkem a amfiteátrem přirozené centrum obvodu. "V parčíku za školou vznikne také důstojné pietní místo letců z druhé světové války i obětem bombardování v dubnu roku 1945," řekl.

Doubravka, která si letos připomíná 100. výročí připojení k Plzni, začne podle Soukupa příští rok s celkovou rekonstrukcí Masarykovy ulice od Rokycanské třídy zhruba za 80 milionů Kč. "Nezasahujeme tolik do komunikace, budou se dělat nové vodovodní a kanalizační řady. Ale hlavně se vylepší okolí - nová výsadba, mobiliář a další," řekl starosta. O rok později by měla projít přestavbou točna MHD na konci Masarykovy ulice, kterou podpoří peníze z EU. "S tím bude spojený nový park Na Rybníčku, kde už vznikly nové byty," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň Doubravka

Štítky oprava školy, nový úřad, Čtyřka, MO Plzeň Doubravka, Doubravka, Tomáš Soukup

Plzeňská Čtyřka investuje do opravy staré a zchátralé školy 150 milionů korun, přestěhuje tam svůj úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.