Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lábkův historický pošumavský betlém se pyšní novou soškou velblouda

Novou dřevěnou sošku velblouda získal historický Lábkův pošumavský betlém v plzeňském kostelíku U Ježíška. Zvíře, které je nejen tradiční figurkou betléma, ale také součástí plzeňského městského znaku, nechala pro betlém vyrobit jedna rodina. V kostele se na Štědrý den tradičně sešly desítky lidí při akci Na Ježíška U Ježíška, která od roku 2012 nabízí hudbu, četbu, rozdávání betlémského světla a je pro řadu rodin štědrodenní tradicí.

„Vždy na Vánoce škádlím děti, že tu máme a nemáme velblouda, protože až do dnešního dne stál velbloudář před stájí a vedl provázek do stáje, ale ta stáj byla prázdná," prozradila Alena Kozáková, která se s manželem o kulturní program v kostelíku stará. Na jednom z koncertů se žákem základní umělecké školy Filipem Gruberem se o tom bavila s jeho rodiči a ti se rozhodli betlém o sošku doplnit. „Já jsem si v tu ránu uvědomil, že mám kolegu Martina Škoulu, který je mimo jiné výborným řezbářem a s nějakými těmi betlémářskými velbloudy má zkušenosti. A my uhradíme náklady a budeme tak donátory, podobně jako Medicejští ve Florencii,“ řekl Josef Gruber.

„Takže velblouda máme, je krásný, bude miláčkem nejen dětí. Má jméno Safír a je to krásná figurka, která doplnila Lábkův pošumavský betlém z 30. let 20. století," dodala Kozáková.

Kostel Nejsvětějšího jména Ježíš vznikl postupným rozšířením původní barokní kapličky. Současná podoba je z 18. století. Postupně ho vlastnilo několik rodin včetně známé zvonařské rodiny Pernerů. Stavba nikdy nepatřila církvi, vždy byla v soukromých rukou a nyní kostel vlastní Plzeň. „Tohle místo je výjimečné se vším všudy, na hodně lidí působí velice pozitivně. Přestože je to vlastně původem hrobka, tak se tu lidé rádi scházejí, a myslím, že od toho roku 2012 se to pro hodně lidí stalo tradicí a scházejí se tady celé rodiny," myslí si Kozáková. V Česku jsou i jiné kostely Nejsvětějšího jména Ježíš, pouze plzeňskému se ale říká U Ježíška, jméno po něm dostala i ulice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Alena Kozáková

Štítky U Ježíška, historický betlém, Lábkův betlém, tradice, soška velblouda

Lábkův historický pošumavský betlém se pyšní novou soškou velblouda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.