Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dešťová voda a tající sníh dramaticky zvedá hladiny šumavských toků. Potůčky se mění v dravé řeky

Obleva na Šumavě po silném sněžení a následném dešti a výrazném oteplení pokračuje. Tající sníh a dešťová voda dramaticky zvedá v pondělí ráno hladiny řek. Hladina Otavy v Rejštejně a později i v Sušici vystoupala na druhý povodňový stupeň. Na řadě dalších míst je první povodňový stupeň. Počasí zaměstnává hasiče, kteří mají denně desítky výjezdů. Především se jedná o odstraňování spadlých stromů, čerpání vody a odstraňování nebezpečných stavů.

Štědrý den i večer se podle informací hasičů obešel v Plzeňském kraji bez požárů souvisejících s Vánocemi. Hasiči řešili v terénu 111 událostí. „V naprosté většině šlo o popadané stromy, patnáctkrát čerpání vody ze sklepů a pozemků, jedna dopravní nehoda a dva požáry menšího rozsahu. Ani jeden nesouvisel s Vánocemi,“ uvedli na síti X. Dnes už mají 17 ukončených zásahů, všechny v kategorii technické pomoci. V jednom případě čerpali na šumavském Špičáku vodu, ostatní výjezdy byly k popadaným stromům.

V Plzeňském kraji dosáhly prvního povodňového stupně šumavské řeky Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách, dále Radbuza ve Staňkově, ve Lhotě a na nádrži České údolí, Mže na nádrží Lučina a ve Stříbře, Úhlava v Přešticích, Čerchovka v Meclově a Úterský potok v Trpístech, zvýšené průtoky se následně projevily i na Berounce, která má první stupeň v Plzni - Bílé Hoře a v Liblíně. Druhý povodňový stupeň přetrvával na Otavě v Sušici a v Rejštejně. Na mnoha místech se řeky vylévají z koryt a zaplavují okolí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči Železná Ruda

Štítky obleva, hladiny řek, povodňový stupeň, záplavy, povodňová aktivita

Dešťová voda a tající sníh dramaticky zvedá hladiny šumavských toků. Potůčky se mění v dravé řeky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.