Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kalamita na západě Čech. Hasiči mají desítky zásahů kvůli počasí, stovky domů nemají proud

Desítky výjezdů souvisejících s počasím mají dnes za sebou hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji. Zaměstnávají je především zásahy u popadaných stromů, v několika případech i čerpání vody. Silný vítr, případně sníh komplikují také dodávky elektrické energie. Kvůli poruchám na vedení jsou v obou krajích stovky domácností bez elektřiny. Silnice jsou s opatrností sjízdné, místy na nich může ležet vrstva rozbředlého sněhu, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

V Plzeňském kraji evidují energetici osm poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je zhruba 500 domácností, především na Klatovsku v šumavském Rejštejně a v Kašperských Horách a na severním Plzeňsku v obci Hromnice, řekla Holingerová. Také v Plzeňském kraji hasiče zaměstnávají popadané stromy. Podle webu, který průběžně zaznamenává ukončené zásahy, měli hasiči v kraji od půlnoci 45 výjezdů charakterizovaných jako technická pomoc. V převážné většině to bylo odstraňování popadaných stromů ve všech okresech kraje. V nížinách hustě prší. 

Šumavu v noci na sobotu zasypal sníh. A sněžilo i dopoledne. Dnešní sněhová nadílka byla nejštědřejší na hraničním hřebeni Šumavy, kde za 24 hodin připadlo až kolem 40 centimetrů nového sněhu. Čtenář Plzeňské Drbny nám do redakce poslal video, kdy v 8:30 hodin projížděl před Železnou Rudou po totálně zasněžené a neupravené silnici. Video ke shlédnutí ZDE. „Je to tady pořádná divočina. Čekal bych v této oblasti a na této silnici I/27 a v tuto dobu poněkud jinak upravené silnice. Tady nikdo ze silničářů ještě neprojel," uvedl David Bureš.  

V Karlovarském kraji bylo podle regionální mluvčí ČEZ Soni Holingerové k 10:00 šest poruch na vedení vysokého napětí a 770 domácností bez dodávky elektřiny. "Daří se poruchy odstraňovat, ještě dvěma hodinami to bylo 1800 domácností," řekla. Výpadky proudu jsou především na Chebsku v částech obcí Drmoul, Mariánské Lázně, Tři Sekery nebo Trstenice a na Karlovarsku v Nejdku a Tisové.

Karlovarští krajští hasiči v průběhu noci a dnešního rána zasahovali u 55 událostí v souvislosti s počasím. "Stále se jedná o popadané stromy na vozovky či na dráty elektrického vedení. U těchto událostí nemáme hlášené žádné zraněním," uvedl mluvčí hasičů Martin Kasal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, David Bureš

Štítky sníh, sjízdnost silnic, silný vítr, následky vichřice, výjezdy hasičů

Kalamita na západě Čech. Hasiči mají desítky zásahů kvůli počasí, stovky domů nemají proud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.