Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zavřené už je nechvalně proslulé bistro s kebabem, které si turecký prodavač vyzdobil protižidovskými nápisy

Svoji provozovnu uzavřel prodavač kebabu v Kopeckého sadech v centru Plzně, který v říjnu vyzdobil vchod tohoto bistra plakáty s provokativními protižidovskými nápisy. Zákazníci se potom začali bistru vyhýbat. Původně stíhala pětatřicetiletého tureckého občana policie za hanobení národa, rasy a etnické nebo jiné skupiny osob. Státní zástupce ale v listopadu zrušil jeho stíhání.

Na dveřích nechvalně proslulého bistra je teď uzamčená kovová mříž. Z fasády budovy zmizely všechny reklamní tabule i nápis Sultan Kebab. Důvodem k uzavření provozovny je podle našich informací skutečnost, že po incidentu s protižidovskou výzdobou zaznamenalo bistro radikální odliv zákazníků.

Prodavač kababů vyvěsil na jeho zeď provozovny plakát s textem, který se netajil negativním názorem na Izrael. „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel. Tito Židé jsou těmi, kteří čistou Pannu Marii, chválenou Bohem, nazývají necudnou. Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ stálo na třech barevných listech papíru vylepených nejdříve u vchodu do občerstvení, později je muž přesunul dovnitř. Plakát byl vystavený několik dní. Následně ho zabavili a odvezli policisté, když se věcí začali na základě oznámení zabývat.

Prodavač svůj názor obhajoval

„To je jedno," odpověděl lámanou češtinou prodavač kebabů na dotaz, proč plakát vyvěsil. „Neudělal jsem nic špatného, napsal jsem pravdu, je to v koránu," řekl. Dodal, že k napsání ho přivedlo sledování zpráv, ve kterých denně vidí, kolik lidí podle něj vinou Izraele ve válce umírá. Odmítl, že vinu by nesl Hamás, hovořil jen o bombách, které Izrael posílá do Gazy, o útocích na nemocnice a o mrtvých včetně miminek. Za teroristy označil Izrael, nikoliv radikální Palestince. „Nemyslím, že Hamás je špatný, já myslím, že Izrael je špatný, Izrael je pořád špatný, už 70 let je špatný," dodal prodavač. Muž původem z Turecka v Čechách žije již několik let a má údajně i českou manželku.

„Státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání tureckého občana spočívající v tom, že umístil v místě svého podnikání cedule komentující historické momenty židovského národa a nápisy kritizující světové mocnosti. V jednání obviněného, byť jde v dobovém kontextu o specifickou “výzdobu” provozovny, nelze shledat ani stíhaný trestný čin, ani jiný trestný čin podle trestního zákoníku,“ informovala v listopadu náměstkyně okresního státního zástupce Ivana Hostašová.

Současně upřesnila, že muž byl obviněn výhradně pro umístění svých názorů v provozovně, žádných jiných vyjádření jeho názorů se usnesení o zahájení trestního stíhání netýkalo. Kousek od prodejny kebabu je vstup do staré plzeňské synagogy a jen o pár set metrů dál je Velká synagoga.

Židovskou obec vyšetřování případu zklamalo

Zastavení trestního stíhání tureckého prodavače kebabu zklamalo členy židovské obce. Stíhání by podle předsedy plzeňské židovské obce Jiřího Löwyho mohlo odradit ostatní od podobných projevů. „Nadšený z toho nejsem. Byla možnost v tomto případě udělat 'tytyty', tohle se tady nedělá. Když stát, který by to měl sledovat, řekne, že to není trestný čin, tak to není dobrý signál. Doufejme, že to utichne, že šlo o jediný výkřik a ostatní se snad nebudou přidávat,“ řekl Jiří Löwy novinářům.

Podle Löwyho by stíhání prodejce kebabu mohlo zastrašit ostatní, kteří by se chtěli podobně projevovat. „Ostatní, kteří mají strach, že něco porušili a že mohou být vyhoštěni, se toho mohou chytit a mohou podle něj (prodejce kebabu) psát nějaké agresivní výzvy, protože budou vědět, že za to nebudou postiženi," myslí si. Podle Löwyho se zatím nikdo z ostatních prodavačů kebabů, muslimů či Turků, kteří žijí v Plzni, k cizinci obviněnému policií nepřidal. „Nevím o ničem takovém, spíše naopak, protože třeba prodejci vedle synagogy mi řekli, že jsou z toho všichni nešťastní a že nám drží palce," uvedl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabová, Věra Tydlitátová,

Štítky uzavřené bistro, protižidovské texty, prodavač kebabu, synagoga, policejní vyšetřování, obvinění

Zavřené už je nechvalně proslulé bistro s kebabem, které si turecký prodavač vyzdobil protižidovskými nápisy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.