Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Betlém na plzeňském náměstí je kompletní. Biskup Tomáš Holub již uložil Jezulátko do jesliček

Ježíška do jesliček v betlémě na hlavním plzeňském náměstí Republiky již uložil plzeňský biskup Tomáš Holub. Betlém s 88 sochami v životní velikosti je tak kompletní. Průvod s dřevěnou sochou Jezulátka, který symbolizoval blížící se Vánoce, vyšel z plzeňského biskupství, směřoval kolem vchodu do katedrály sv. Bartoloměje přes adventní trhy až k betlému. Připojily se k němu desítky rodin s dětmi, které zpívaly adventní a vánoční písně za doprovodu žesťového kvinteta a skautů s betlémským světlem.

„Letošní advent je nejkratší. Ale já věřím, že krátkost nebude znamenat, že nebude mít hloubku příprava na Vánoce, které jsou nadějí, že tenhle svět je dobrý, i když vypadá někdy tak složitě," řekl biskup Tomáš Holub. Podle něj byla právě neděle zvolena k uložení Jezulátka proto, že v tradici katolické církve je posledních sedm dní bezprostřední přípravou směřování všeho k betlému. „A tak chceme právě, aby už na toho Ježíška bylo vidět," řekl.

Starosta třetího městského obvodu David Procházka (ANO) popřál lidem klidný poslední týden adventu. „Uložili Ježíška, a on se vlastně narodí až za týden. A k tomu, aby se narodil potřebuje klid. Přál bych si, abychom si skutečně ten klid všichni udělali. Aby to nebylo o tom, že za týden dohoníme všechny plány, dokoupíme horečně všechny dárky. Důležitější jsou právě takovéto chvilky, jako máme teď, potkávat se s přáteli na našem úžasném náměstí," uvedl starosta.

Biskup poděkoval lidem, kteří přišli doprovodit Ježíška. „Aby poslední týden před 24. prosincem, tedy dnem, kdy věříme, že on se stal jedním z nás, aby byl tady symbolicky mezi námi," řekl lidem. Požehnal poslednímu týdnu přípravy na Štědrý den. „Na den, ve kterém boží blízkost znamená, že máme inspiraci být také štědří jedni k druhým. Kéž i ten malý Ježíšek tady u nás na náměstí nám to připomíná, krásný čas, který bude znamenat, že jsme si navzájem blízko," dodal Holub.

Betlém s figurami v životní velikosti je letos mezi 130 stánky vánočních trhů. „Letos v něm zase přibyly dvě figury - telátka v životní velikosti. Dnes je tam 88 soch," řekl pořadatel trhů Jaroslav Strohschneider z firmy Prostr servis. Na trzích podle něj letos lidé nejvíce kupují občerstvení a svařené víno, pak keramiku, šperky a vánoční ozdoby, řekl. Je znát, že oproti loňsku šetří.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky ukládání Jezulátka, betlém, jesličky, biskup Tomáš Holub, vánoční trhy

Betlém na plzeňském náměstí je kompletní. Biskup Tomáš Holub již uložil Jezulátko do jesliček  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.